Bevar bussrute 431

Kontakt personen bak underskriftskampanjen

Ruter nektet dialog og satte seg på bakbeina. Problemet stikker dypere enn vår bussrute

2020-03-19 17:46:10

Etter en lang kamp med mange forsøk på å opprette dialog med Ruter, har vi innsett at de ikke ønsker å snakke med sine kunder. Det er trist at en monopol skal lukke sine ører til egne kunder på denne måten. 

Jeg og en annen pådriver har ved flere anledninger forsøkt å gjøre politikerne oppmerksomme på at rute 431 har forsvunnet til tross for manges behov for denne. Vi har både vært i media (Romerikes blad og forsøkt NRK østlandssendingen) og kontaktet politikere direkte. 

I Akershus har det ikke vært mulig å ha fokus på annet enn at de skulle bli til Viken, i høst. I vår fikk vi kontakt med noen politikere, og særlig en: Kjetil Berland, som ønsker å følge opp vår og en annen ruteendring. 

En politiker i Oslos bystyre har også villet hjelpe (så får vi se hvor lang tid det tar ... i tillegg til disse måneder etter at han sa det) med å få et møte med Ruter. På ønske om å få presset Ruter til å gjeninnføre rute 431 svarte han at vi må anskaffe 300 underskrifter med bosted i Oslo, for å kunne løfte dette til en sak i bystyret. Det er det som må til for at vi KANSKJE kan få tilbake ruta. De har også sagt at selv om Oslo og Akershus (nå Viken) eier Ruter, så vil ikke politikerne legge seg opp i strategien og rutevalgene Ruter har. De gir altså Ruter frie tøyler. Da er det trist at en bedrift eid av folket, ikke hører på folket, tenker jeg. 

 

Ruters retorikk har vært smålig og til tider frekk. De har sagt at det er relativt få av de som reiste med 431 som jobber og studerer i Forskningsparken Kjeller (2800 ansatte, 3300 studenter). Det er et sidespor fordi de sammenligner med feil tall. Det er stort relativt det antallet som bor i Oslo og jobber/studerer på Kjeller (700 av de ansatte og minst 1000 av studentene, bor i Oslo). Og det avgjørende for å beholde ruta er å se på hvor fulle bussene er. Vi vet at de var stappfulle. Det er avgjørende nok. Antall busser settes opp etter etterspørselen, så vi vet at det var behov for 4 busser (og kanskje fler) hver vei i rush-trafikken.

Til slutt har vi via ledelsen i Kunnskapsbyen Lillestrøm fått med oss at den egentlige årsaken til nedleggelsen er Ruters generelle prinsipp i sin nye strategi: opprette et rutenett av busser som tar deg mellom knutepunkter. Så må du vente på knutepunktene. Ruter vil altså fjerne busser som tar deg direkte fra der du er til dit du skal. 

 Vi håper at Ruter en dag vil innse at det er kort reisetid uten stresset med overganger, som selger. Du kan dekke et stort område så mye du vil: hvis du må vente lenge, velger folk heller bilen. Tilbudet er ikke godt nok selv om det favner stort. 

Vi vet at flere har valgt å kjøpe eller ta ibruk bilen som følge av ruteendringen. Derfor vet vi at Ruter bommer kraftig på sin visjon om å gjøre kollektivtransport til et naturlig førstevalg. Bilen er fortsatt ledende.

Etter å ha satt oss inn i Ruters strategier med stort nettverk av knutepunkter, har vi innsett at problemet stikker dypere enn nedleggelsen av rute 431. De har lagt en strategi som de følger slavisk. Fra flere kilder (også ansatte i Ruter) vet vi at Ruter ikke vet hvor folk vanligvis reiser (dvs. de kjenner ikke sine kunder og potensielle kunders ende-til-ende-reiser). De vet bare hvor det bor masse folk og hvor det jobber masse folk, men kjenner ikke koblingene mellom dem. Dermed kan de umulig optimalisere tilbudet og rutenettet etter kundenes behov. Akkurat som en edderkopp spinner sitt nett, prøver de seg i blinde. Derfor ønsker vi å presisere for politikerne at Ruter burde iverksette en kampanje for å få tak i den vitale informasjonen de behøver for å optimalisere med hensyn til kundenes behov. 

 

Håper dere har funnet en mindre slitsom reisevei enn meg. Og send gjerne noen ekstra tilbakemeldinger til Ruter for å minne dem på at behovet for buss på denne strekningen fortsatt er der. 

Mvh Jarl Øystein Samseth


Jarl Øystein Samseth

Leverer første utskrift til Ruter

2019-06-12 11:22:17

Kjære deltagere i oppropet. 

I dag leverer jeg en utskrift av oppropet til Ruter - via kontakt-siden de har gjemt seg bak. Men fortsett å signere. Listen holdes åpen.

Vi håper å komme i dialog med Ruter om en bedre løsning. 

Mvh

Jarl Øystein Samseth


Jarl Øystein Samseth



Del denne underskriftskampanjen

Hjelp dette oppropet å innhente flere signaturer.

Hvordan markedsføre et opprop?

  • Del oppropet på Facebook-veggen din og i grupper som har med emnet i oppropet ditt å gjøre.
  • Kontakt vennene dine
    1. Skriv en melding der du forteller om hvorfor du har signert dette oppropet. Det er mer sannsynlig at folk signerer hvis de forstår hvor viktig temaet er.
    2. Kopier og lim inn nettadressen til oppropet i meldingen din.
    3. Send beskjeden ved hjelp av e-post, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram og LinkedIn.



Betalt annonsering

Vi vil annonsere dette oppropet til 3000 mennesker.

Lær mer ...