JA TIL NY FERGE DRYNA-BRATTVÅG. Underskrift kampanje.

Kontakt personen bak underskriftskampanjen

Leveringen av over 1200 underskrifter er satt til 31. januar 2024 på Fylketshuset i Molde. Jeg inviterer dere alle til å være med meg kl. 10.15.

2024-01-27 13:26:49
Vi har samlet over 1200 underskrifter for å adressere problemene med sambandet Dryna-Brattvåg. Leveringen av underskrifter er satt til 31. januar 2024 på Fylketshuset i Molde. Jeg inviterer dere alle til å være med meg rundt klokken 10:15. Jeg tar fergen klokken 09:15 fra Solholmen. NRK vil bli informert, og Midsundingen vil være til stede for å dekke hendelsen.

 

Underskriftene vil bli overlevert til Samferdselsutvalget, som har et møte planlagt klokken 10:30 (som indikert på deres nettside). Underskriftene vil bli registrert.
 
Medlemmene i utvalget er som følger:
· Hans Olav Myklebust (Frp) - leder (kontaktet av meg)
· Torgeir Dahl (H) - nestleder (jeg har snakket med ham personlig den 23. januar etter møtet i Hovedutvalg for teknisk, plan, næring og miljø i Molde)
· Anders Lindbæk (SV)
· Gro Anita Sve (Frp)
· Bjarne Kvalsvik (Kyst- og distriktslista)
· Lene Vadset Larsgård (H)
· Karl Henrik Myrset Moltubak (H)
· Geir Ove Leite (Ap)
· Hanne Notøy (Ap)
· Randi Walderhaug Frisvoll (KrF)
· Pål Farstad (V)
· Lisa Alvestad (Sp)
· Nils Olav Moen (Industri- og næringspartiet)
 
Den 31. januar Samferdselsutvalget vil diskutere problemet med sambandet Dryna-Brattvåg.
 
Generelt blir innbyggernes bidrag ikke ofte sendt direkte til politikerne. Derfor har jeg sendt en e-post til alle medlemmene med vedlagt "Brev til administrasjonen i Samferdselsavdelingen". På Midsundingen vil du finne dette brevet til driftsseksjonen i FRAM. Det er en gjennomgang av kontrakten, med spørsmål angående ferjesambandet Dryna-Brattvåg.
 
Midsund Næringsforum hadde møte med administrasjonen fredag 12. januar (detaljer i Midsundingen). "Brev til administrasjonen i samferdselsavdelinga" ble også sendt 5. januar som forberedelse til møtet 12. januar.
 
I går og i dag hadde vi igjen problemer med sambandet, denne gangen ikke på grunn av «tekniske problemer(?)» eller «ekstreme værforhold(?)», men på grunn av krav til hviletid for mannskap og en dårlig plan for reserveferger.
 
Administrasjonen i fylket snakket om "god statistikk" og "få klager" fra samfunnet. Strategien nå er å kartlegge andre samfunn som er misfornøyde med Torghatten Nord-tjenester på regionalt og nasjonalt nivå. Dette kommer i tillegg til kartlegging av andre fergeselskaper som mottar norske offentlige midler og gir tilbake denne typen av tjenestekvalitet.
 
Jeg har også hatt samtaler med Statens vegvesen for å få råd om hvordan politikere kan bidra i denne saken.
 
Etter det, hvis mulig, vil jeg oversette den "gode statistikken" fra fylkeskommunen til "økonomisk skade på bedrifter" og personer, en parameter som fylkeskommunen ikke har kontroll over.
 
Vi ønsker ikke å ende opp som Bjørnsund. Samfunn som ikke bor i bysentrum, og bedrifter som ikke er på fastlandet, er av strategisk interesse for Norge, og det er på tide at de blir vurdert som det, ikke bare på papiret. Dette vil involverer pressen på nasjonalt nivå.
 
Lenk til "Brev til administrasjonen i samferdselsavdelinga" (anbefalt lesing)
 
Mine analyser har blitt inkludert i den offisielle dokumentasjonen. Sakslista med møtedokumenter ligger her:
 

Chiara Isola



Del denne underskriftskampanjen

Hjelp dette oppropet å innhente flere signaturer.

Hvordan markedsføre et opprop?

  • Del oppropet på Facebook-veggen din og i grupper som har med emnet i oppropet ditt å gjøre.
  • Kontakt vennene dine
    1. Skriv en melding der du forteller om hvorfor du har signert dette oppropet. Det er mer sannsynlig at folk signerer hvis de forstår hvor viktig temaet er.
    2. Kopier og lim inn nettadressen til oppropet i meldingen din.
    3. Send beskjeden ved hjelp av e-post, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram og LinkedIn.



Betalt annonsering

Vi vil annonsere dette oppropet til 3000 mennesker.

Lær mer ...