Opprop mot planting av klimaskog!

Kontakt personen bak underskriftskampanjen

Dette diskusjonstemaet har blitt automatisk laget fra Opprop mot planting av klimaskog!-oppropet.

Miljodirektoratet

#51 Misforståelser om Miljødirektoratet og sitkagran

2013-11-14 10:46

Oppropet mot planting av klimaskog tar utgangspunkt i at Miljødirektoratet angivelig "foreslår storstilt granplanting" og at ".. det planlegges å plante til 50 - 100 km2 årlig over 20 - 50 år". Dette er ikke riktig. Miljødirektoratet har heller ikke anbefalt at det er sitkagran som skal brukes.
I klimaforliket på Stortinget ble det blant annet varslet mer skogplanting for å øke opptaket av CO2. I kjølvannet av dette ga Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet et oppdrag til Norsk institutt for skog og landskap, Statens landbruksforvaltning og Miljødirektoratet. De tre etatene skulle vurdere arealer som egner seg for skogplanting som klimatiltak, og hvilke miljøkriterier og virkemidler som bør ligge til grunn.
Svaret på dette oppdraget kom nylig i rapporten "Planting av skog på nye arealer som klimatiltak". Der sier vi tre etater at det er mulig å plante 50 000 dekar ny skog per år i 20 år, med akseptable effekter for naturmangfold. Vi gir ingen anbefaling om at det skal plantes så mye, ei heller om hvilke treslag som eventuelt skal benyttes. Vi har ikke anbefalt at det er sitkagran som skal brukes til denne eventuelle skogplantingen.
Dersom regjeringen går videre med skogplanting som et klimatiltak, har vi foreslått miljøkriterier som bør innfris. Både prioritering av arealer og valg av treslag må baseres på lokale vurderinger. I rapporten foreslår vi at det lages kommunevise planer for prioritering av arealer, og at man i prosessen sikrer muligheten for innspill og uttalelser fra berørte parter.
Vi anbefaler også at ulike tiltak kan vurderes for å unngå vesentlig konflikt med miljøverdier. Eksempler på slike tiltak er å tilpasse plantingen til landskapet, beholde et større innslag av lauvtrær i bartrebestander eller etablere blandingsskoger.
Gjeldende regelverk skal i så fall følges. Hvis noen skulle ønske å bruke utenlandske treslag – som sitkagran – må en søke om dette. Tillatelse til bruk av utenlandske treslag må være gitt før kommunene godkjenner arealer der utenlandske treslag planlegges brukt.
Til sjuende og sist blir det Stortinget som må ta stilling til om skogplanting skal tas i bruk som et klimatiltak.

Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet
.

#52 Misbruk av ordet ”kulturlandskap"

2013-11-16 09:38



Jeg er en mor med to små barn som lenge har sett meg lei på snakket om ”kulturlandskap”. For hvem sin kultur er det det refereres til når dette tvilsomme ordet tas fram? Det er bondekulturen. Og bøndene er overivrige etter å omgjøre all vår felles natur til inntektskilde. Hver ei myr skal dreneres. Hver en skog skal snauhugges. De bruker ivrig ordet ”kulturlandskap” for å forsvare disse handlingene.
Mens folkekulturen, som står for en helt annen bruk av naturen, må lide.

Her ute på kysten i nord hvor jeg bor er det dessverre lite skog. Men heldigvis ble det plantet en del gran på 60 tallet. Denne representerer mange steder den eneste skogen vi har her oppe. Ungene elsker å forlate de forblåste åpne områdene og forsvinne inn blant tette høye graner. Hvor de finner en spennende verden fylt med fuglesang og dyreliv. Der er masse rom for utvikling og fantasi. De kan leke i granskogen time etter time og komme utslitt og lykkelige hjem og fortelle om hare og troll og annet spennende de har ”sett”. .
Men en dag kom de løpende gråtende hjem. Da hadde en bonde fått den fineste og tetteste skogen hugd ned. Alt var vekk. Til og med lekehytta de hadde der inne var borte. Jeg hadde lyst å gå bort til bonden og ta en alvorsprat, men jeg regnet ikke med at han evner å forstå at skog har annen verdi enn penger. Så jeg lot det være. (Fikk i ettertid høre av andre at han nesten ikke tjente noe som helst på denne meningsløse raseringen)

Slik jeg ser det har disse skogene uvurderlig verdi for den oppvoksende generasjon. Den er en viktig del av vår ”kulturarv” og må vernes. Oppfordrer til at de granskogene som er her oppe i dag fredes for videre hugst og at man i stedet planter mer. Til glede for nye generasjoner barn og voksne.

Rita

Skogens mann

#53 Gran og sitkagran

2013-11-26 17:09

Ja takk begge deler, disse treslagene vil uansett overta skogbildet i fremtiden. Så den som vil kan jo kjempe mot tyngdekrafta....men jeg tror det er en tapt kamp for dere :) I tillegg til å være en ressurs, binder den opp co2. Fantastisk rett og slett

Gjest

#54

2013-12-15 18:08

forstkandidat - støtter Jeres opprop- støtter bevarelsen af det åbne kulturlandskab.

Gjest

#55

2015-10-24 11:07

Vi har de siste 15 årene brukt tid og økonomi på å få fjernet all sitgagran som ble plantet på vårt område av forrige generasjon. Ubrukelig som trevirke, vokser som ugress , skyggelegger kulturlandskapet ,og gjør området mørkt og utilgjengelig.

Gjest

#56

2015-10-27 07:43

Fordi planting av Sitka Gran er en katastrofe spesielt på Vestlandet som ikke har Gran som naturlig skog. Granskog er potte tett og tar effektivt liv av alt annet. vi må bevare den naturlige løv og furuskogen på Vestlandet. furuskogen på Vestlandet har gitt noe av verdens beste material til blant annet lafting og båtbygging i generasjoner. og storstilt planting av gran vil ødelegge all fremtidig mulighet til å bruke material fra Vestlandet til noe annet en lekter i hus. Gran og Spesielt hurtigvokst Sitka Gran gir noe av det dårligste trematerial som finnes. Vestlandsfuru er gull på rot mens Gran er i bestefall papir.

Gjest

#57

2015-10-27 14:17

Granplanting var en stor tabbe forrige gang. Nå er vi gjengrodd!!

Gjest

#58

2015-10-27 19:25

Trodde først det var en spøk, en dårlig en.
Det er ingen skam å lære av sin feil.
Jeg sier bare "sitkagran" så forstår alle på Vestlandet hva jeg mener.
Messias

#59 Mer gran...!

2015-10-27 21:36

Til dere som mener sitka er dårlig tremateriale... Gå og ta dere ei pære. Gjerne med krem på. Mulig dere har ei kantgran med kvister som ut fra en annen verden, men i lukka bestand vil det vokse frem kvalitetstømmer. Liten kvist og lang avstand mellom kvistkransene gir meget sterkt og godt tømmer. 

Men foretrekker helst vanlig norsk gran. Plant igjen og driv aktivt skogbruk. Dere som sier det er verdiløst har ikke satt dere inn i saker og ting. Med den enorme kubikkmassen per dekar på Vestlandet så kan en skogeier på Østlandet ta seg en bolle med krem på. Få tak i planter og plant nå....!


Gjest

#60

2015-10-30 22:28

Skremmende at slik total uvitenhet får rå!

Gjest

#61

2015-11-03 18:52

Frodi sitkagran legger et likteppe over naturen.

Gjest

#62

2015-12-01 12:22

Fordi langtidsvirkningene av granskau er heller mørkt, sumpete og trasig. Den spiser opp små planter og blomster som trenger lys, og få dyr trives inni stikkeskauen. Det er vanskelig å bevege seg i granskog, og den krever massivt vedlikehold for ikke å bli reine kjellerhølet. Samtlige større inngripen i naturen med en ide om at man skal endre noe til det bedre, har i ettertid vist seg å ha bakdeler som har vært mye verre enn de to fordelene man fikk. Tabbe!!!

Gjest

#63

2015-12-01 12:54

Skogplnting er som å pisse I buksa når det er kaldt. Vi må få på plass varige løsninger!

Gjest

#64

2015-12-01 13:12

Granskog er ugras. Få vekk faenskapet, ikkje plant meir av driten.

Gjest

#65

2015-12-01 13:21

Granskogen ødelegger kulturlndskapet på Vestlandet.Vi burde rydde bort Sitkagranene som kke hører hjemme i den norsk faunaen.

Gjest

#66

2015-12-01 13:48

Jeg har sett hva forrige runde med granplanting har medført på Vestlandet. Det brukes mye ressurser på å fjerne skog, som ikke har noen verdi, siden den står kronglete til. Bruksverdien av områdene blir ødelagt av granskogen, som tar livet av alt annet under.

Gjest

#67

2015-12-01 14:26

Store deler av Sørlandskysten har allerede grodd igjen, og det er heller behov for hugst enn nyplanting mange steder. Tett skog gjør flere områder lite tilgjengelige.

Gjest

#68

2015-12-01 14:26

Granskog er monokultur hvor ingenting annet vokser. Den hører heller ikke naturlig hjemme i store deler av landet. Den er også stygg, den hindrer utsikt fra veiene, og den er ubrukelig for alle typer rekreasjon og friluftsliv. Kort og godt et ødeland av gran.

Gjest

#69

2015-12-01 15:09

Biologisk mangfold blir skadet, i granskingen er det omtrent dødt under trærne. Løvtrærne og den naturlige skogen tar tilbake dyrket mark som ikke blir beitet og skoggrensen kryper oppover, planting av gran er ikke nødvendig. Gjør mer skade enn godt. Stygt er det også.

Gjest

#70

2015-12-01 16:27

Vi har sett hvordan slik planting ødelegger topografien på vår kyst. Lyngmark blir ødelagt, tradisjonell løvskog blir fortrengt, skogsbunnen blir død, marka blir utilgjengelig som friluftsområde.
Pøbelgran er jo blitt den folkelige betegnelsen på slikt.
Hva slags folk er det vi har i miljødirektoratet? Har de da ingen forstand på hvordan naturen er på kysten?

Gjest

#71

2015-12-01 18:54

Hvorfor skal Norge se ut som om det ikke bor noen her. Kyst-, hei- og fjellgrenselandskap hører hjemme i skrekkfilmer.Hvorfor skal Norge være "verdens beste" når de landene som virkelig betyr noe klimamessig ikke bryr seg som Kina og India

Gjest

#72

2015-12-01 22:14

Gran forsurer jorden og som resulterer forverring av manfoldet av fugleog dyreliv samt planteliv som allereder står under sterkt pressover hele landet
Dette er kan kalles faunakriminalitet. derimot kan det felles mye av den ekisterende granskog som ikke er en del av den opprinnelige norske fauna. Disse områdene må beplantes med blanding av lauvskog og furuskog som er naturlig i norge
Fjellreven

#73 Re: Grana, fine grana

2015-12-01 22:45

#50: Kongla - Grana, fine grana 

 Det er ikke pynting av naturen vi snakker om her , nen derimot faunakriminlitet, grana må fjernes totalt!


Gjest

#74

2015-12-01 23:18

Jeg har jobbet i skauen i over førti år, og like lenge har jeg sett mange rare og dyre "miljøtiltak" i norsk natur. Tilplanting av "Klimaskog" er sløsing med penger og direkte miljøfiendtlig! Utrolig hva nisser på kontor greier å eske ut av seg, -mest for å rettferdiggjøre egen eksistens!

Gjest

#75

2015-12-02 14:40

Skogplanting er godt tiltak. I dette tilfelle er det på feil sted. Bynære strøk på østlandet er mest effektivt. CO2 produseres av mennesker. I Oslo og omegn bor det 12-15% av den Norske befolkning.