Foreldreaksjonen: La lærerne være lærere!

Quoted post

Engasjert lærer

#27 Re:

2014-01-21 22:16

#26: Engasjert -

Fleksibiliteten i dagens system ligger i at lærerne har en normert arbeidsuke på ca. 43,5 timer. Innbakt i den tiden ligger da muligheten til å sitte på kveldstid og i helgene for å rette prøver og elevtekster når dette leveres inn. Lærere flest er avhengig av den muligheten til å få gjort unna retting, både fordi de har så mange andre arbeidsoppgaver i løpet av en vanlig skoledag at de ikke har tid da, og fordi de fysiske arbeidsforholdene på mange skoler ikke ligger til rette for utstrakt rettearbeid. Den tiden vi dermed bruker utover ‘vanlig’ arbeidsuke på 37,5 time tas ut som tvungen avspasering i sommer-, høst- og vinterferie.

KS sitt forslag innebærer at alt av lærerens arbeid skal gjøres innenfor vanlig arbeidstid, altså kl. 08 til 16. Dvs at retting må presses inn i samme tidsrom som alt det andre vi også skal gjøre, og som vi knapt har tid til i dag: Forberedelser til undervisning, gjennomføring av undervisning, evaluering av undervisning og annet etterarbeid, ulike typer samtaler med elever, faglig oppdatering, utstrakt møtevirksomhet, kontakt med foreldre pr. mail/telefon, osv. osv.

Når lærerne protesterer mot dette forslaget, er det faktisk ikke først og fremst for vår egen del - men med tanke på elevene og deres læringsutbytte. For hvor nyttig tror du det blir for eleven å få tilbake prøven eller teksten sin en måned eller to etter at den ble levert inn fordi læreren rett og slett ikke har hatt tid til å rette den mellom kl. 08 og 16 før da – fordi han har så mange andre oppgaver han må få gjort først?

 

 

Replies

Engasjert

#32 Re: Re:

2014-01-21 22:55:06

#27: Engasjert lærer - Re:

Personlig ville jeg heller, som lærer/fagforening, kjempet for normert arbeidstid 8-16, høyere lønn og flere ansatte. Dette vil ta lang tid ja, men er dere ikke villig til å kjempe for fremtidens løsninger istedet for at alt skal tilpassers dagens løsninger? Litt forenklet sagt : Å kjempe for en løsning som gir arbeid på kveldstid synes for meg svært merkelig. Enhver annen arbeidstaker/arbeidsgiver ville synes det var å kjempe kampen i feil retning. Har selv bodd i utlandet i flere omganger og der er det ikke vanlig med kveldsarbeid for å opparbeide seg fri i skoleferiene. Vanlig arbeidstid 8-4 samt vanlig ferie som alle andre. Altså ikke nødvendighvis fri når eleve har fri. Noen nevner etterutdanning/kursing, dette kan utmerket taes i deler av dagens lange sommerferie istedet for på planleggingsdager i løpet av året. I norsk skole opplever jeg dessuten ofte at lærere er borte pga kurs/etterutdanning utove planleggingsdagene. Jobber selv som ringevikar på skole og blir ofte innkalt når det er slike dager.