ULO - Uføres Landsorganisasjons kamp for uføres rettigheter


Gjest

/ #415 Ung ufør

2018-06-27 09:05

Medisinske fremskritt er en av de viktigste årsakene til at det har vært en dobling i unge uføretrygdede de siste ti årene.
I tillegg skyldes økningen at flere får avklaring på om de kan forsørge seg selv tidligere. Dette skyldes endringer i regelverket.
Det viser en fersk analyse fra Arbeids- og velferdsdirektoratet. Den største økningen i unge uføretrygdede har skjedd blant 18-åringer.
«Psykisk utviklingshemming, medfødte misdannelser og kromosomavvik er de viktigste medisinske årsakene til at uføretrygd innvilges før fylte 20 år», står det i rapporten. Særlig trekkes det frem en sterk vekst i alvorlige psykiske lidelser som autisme og Aspergers syndrom. 
– Vi ser en veldig sterk vekst i personer som fyller 18 år og har betydelige funksjonshemninger. Vi så dette i analyser tidligere, men den nye rapporten viser trenden mye klarere, sier Yngvar Åsholt, kunnskapsdirektør i NAV til VG. 

Unge uføretrygdede utgjør en minimal andel av befolkningen. Andelen er 1,7 prosent. Dette tallet hadde vært enda lavere, 1,4 prosent, dersom tilgangen av 18-åringer ikke hadde økt etter 2000.
Dette settes i sammenheng med medisinske fremskritt som har ført til at flere overlever for tidlige fødsler, og flere lever lenger for eksempel med kromosomavvik.
Begge tilstandene kan føre til kognitive begrensninger og en økt forekomst av alvorlige psykiske lidelser, ifølge rapporten.

– Slik det kommer frem i de nye tallene fra NAV er det ganske tydelig at det ikke er latskap og sløvhet som ligger bak økningen i antall unge uføre, sier Berit Therese Larsen, interessepolitisk leder ved Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.
Det ser ikke ut til å være grunn til å mistenkeliggjøre denne gruppen, slik vi har sett i debatten de siste årene, sier Larsen.

Man kan spørre seg hvorfor norsk media og mektige organisasjonspersoner har angripet og stigmatisert denne gruppen unge mennesker siste 15 årene (UNG UFØR) som har et lite helve.. fra før med sin sykdom og allerede belastende stigmatisering. Et mer sannferdig og nyansert bilde av unge uføre inkludert ung ufør er alle tjent med. 

Her har toppolitikere og media et spesielt ansvar  og må klare å skille mellom skoletrøtt ungdom og mennesker som sliter med stor fysisk og psyksie plager hele livet. 

En seriøs rapport (forskning.no) viser at alvorlig og livsvarig psykisk syke i skandinavia lever i gjennomsnitt 15 år kortere enn gjennomsnitsmenneske, og hadde dette faktum rammet en annen gruppe mennesker i samfunnet hadde det blitt ramaskrik. Faktisk er innholdet i denner rapprorten så alvorlig at den peker på brudd på menneskerettighetene og det er noe tenke på neste gang redaktører og politikere omtaler alle unge uføre som late, en byrde, og en fæl kostnad i budsjettet.