ULO - Uføres Landsorganisasjons kamp for uføres rettigheter

Kristoffer

/ #411 Utilsiktet virking av uførereformen at 100% ung ufør mistet bostøtten

2018-03-06 14:40

FFO 

"Bostøtte Regjeringen viderefører kompensasjonsordningen for uførereformen i bostøtten ut 2018 for de som mottok bostøtte og uførepensjon før 2015. Den midlertidig kompensasjonsordningen ble innført som en skjerming for utilsiktet virkning av uførereformen for bostøtten. Den er bra for dem som kommer inn under den, men svært krevende økonomisk for de som ikke gjør det. I budsjettet for 2018 vises det til at 14 500 uføre er omfattet av om kompensasjonsordningen, og at det totalt er 17 200 uføre bostøttemottakere. I disse tallene er det ikke tatt hensyn til at mange nye uføre etter 2015 ikke har rett på bostøtte på grunn av for høy inntekt. Mange av disse har et inntektsnivå som etter tidligere uførepensjonsregelverk ville gitt lavere bruttoinntekt og rett til bostøtte. Regjeringen varslet samtidig med innføringen av den midlertidige kompensasjonsordningen at de skulle komme tilbake med en permanent løsning. Dette lar vente på seg, og det kommer stadig nye uføre til som ikke får bostøtte. Særlig rammer dette unge uføre. Husbankens hovedtall for utbetaling av bostøtte for januar måned 2015-2017 viste at antall husstander som fikk innvilget bostøtte med ung ufør bostøttemottakere er gått ned med hele 53 prosent i perioden. FFO viser til merknad og forslag fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti jfr. Innst. 16 S (2017-2018), hvor mindretallet viser til at regjeringen ikke har lagt fram forslag til permanent løsning som sikrer at uføre ikke mister rett til bostøtte de ville fått etter tidligere ordninger. Disse medlemmer fremmet følgende forslag:


«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til en permanent løsning som sikrer at uføre ikke mister retten til, eller får mindre bostøtte som følge av uførereformen."

 

100% Ung ufør har mistet mange rettigheter,ordninger og fått underegulert bostøtten i 15 år og taket for boutgifter for enslig uten barn ble økt betydelig mindre enn det som var meningen og reelt i samsvar med generell prisoppgang på å bo alene. 

 

FFO skriver også at bilstønad kan bryte en isolert tilværelse om man har en alvorlig psykisk sykdom, Jeg tok førerkortet  1986, men tok fase 2 noen uker for sent i 1987.

De siste 30 årene har jeg drømt en biltur på fjellet med telt og fiskestang.

Bil bryter nok en isolert tilværelse ja. 

Ord blir fattige.