ULO - Uføres Landsorganisasjons kamp for uføres rettigheter

Kristoffer

/ #409 Bostøtten har stått stille i 15 år for enslig , barnløs ung ufør 100% i mellomstor by nær Oslo

2017-11-23 14:24

"Regjeringen bør lese Husbankens årsmeldinger og følge opp det som der påpekes; oppjustere inntektsgrensene og favne de uføretrygdede som er falt ut, sier SV-nestoren.
NAV-rapport
Hun mener svekkelsen av bostøtten er en av de viktigste årsaken til at forskjellene i Norge øker.
- Den er ikke regulert i forhold til boligutgiftene og inntektene til folk, gapet blir større og større, sier Karin Andersen.
NAV publiserte i forrige uke rapporten «Fattigdom og levekår i Norge». Den dokumenterer at andelen fattige økte fra 7,7 prosent til 9,3 prosent i perioden 2011-15, definert ut fra EUs fattigdomsgrense på husholdninger som tjener mindre enn 60 prosent av medianinntekten.
16.000 færre
Statistikk fra Husbanken viser at 16.000 færre husstander fikk bostøtte i 2016 enn i 2011. Samtidig økte gjennomsnittlige årlige boutgifter med 18.000 kr, mens gjennomsnittsinntekten sank med 7000 kr.
- Mest alvorlig er det at andelen med boutgifter over boutgiftstaket øker dramatisk. I 2011 var det 55 prosent som hadde høyere boutgifter enn de fikk kompensert for. I fjor var andelen steget til 76 prosent. Det betyr at de som få bostøtte får dekket mye mindre av boutgiftene og at mange fattige ikke får ei krone. Dette må endres, sier Karin Andersen.


Boutgiftene Eksploderer
SV vil etablere en permanent ordning for folk på uføretrygd, slik at de får bostøtte på lik linje med det de fikk før omleggingen av uføretrygden.
- Dessuten må vi ta igjen mange år med manglende regulering av inntektsgrensene og boutgiftstaket. Utviklingen viser at bostøtten som sosialpolitisk virkemiddel har krympet voldsomt mens boutgiftene eksploderer, sier hun."

 

Kloke og gode ord som alle bør merke seg, og spesielt de som bestemmer på stortinget.

Mine felleskostnader økte med ekstra 3000 kr i måneden da borettslaget rehabiliterte blokkene. Har startlån i tillegg så faste boutgiften blir ca 10000 kr i mnd. Boutgiftstaket er økt mindre enn lovet og må oppreguleres til dagens og virkelige nivå for enslige. Ligningverdien o.l på nøktern leilighet må ikke bli slik at man mister bostøtte og leilighet kun ved å eie en leilighet og ikke ha noe formue utover verdien i en enkel og nøktern borettslagsleilighet kjøpt i samråd med kommunen med startlån. Har ikke inntekt utover uførestønaden.

Livsvarig og alvorlig psykisk syk enslig barnløs 100% ung ufør.