Opprop mot planting av klimaskog!

Sitkavenn

/ #17 Ja til skog

2013-10-24 08:09

Vi nordlendinger har et merkelig forhold til skog. Mens man i resten av verden finner enorme områder med gamle flotte trær så skal nordlendingen hugge ned alt som er høyere enn ei høymuggel. Det skal være "utsikt"...sier nordlendingen. Denne usaklige indoktrineringen er sterk nord for Trøndelag.
Litt merkelig at vi skal ha slikt et hatforhold til skog her i nord. For opprinnelig var NordNorge varmere og dekt av store skoger av det vi kaller "uønskede arter". Men så økte folketallet i nord, klimaet ble kaldere og nordlendingen begynte å trenge ved. Så i takt med økende folketall og mer effektive økser brant nordlendingen opp alt han fant av skogvirke. Og etter at det blei snaufjell helt ned til fjæra har vi ikke hatt tradisjon for vern av skog her oppe. Heller motsatt. Straks det vokser opp litt ungskog så skal det snauhugges igjen. Og man forsvarer denne totale mangel på kultur for skog med masse misforstått prat om "kulturlandskap" og "nei til sitka" og "arter som ikke hører hjemme her". Jovisst hører de hjemme her. Temperaturen svinger mellom istid og varme perioder så i prinsippet hører "alle sorter" hjemme her. Og nå går vi mot varmere århundrer og da forsvinner de gamle arter og mer varmekjære overtar. Sånn har det alltid vært.

Jeg foreslår at det plantes store mengder skog langs kysten. Ikke som plantefelt som tar livet av underskogen og gjør framkommelighet umulig, men i slikt omfang man finner av skog andre steder i Norge. Slik at mennesker og skog og dyr kan leve side om side slik det skal være.

Jeg ønsker at det opprettes ei ny liste: -"Nei til snauhogst av NordNorge". Og at vi alle begynner å plante for å redde miljøet i nord og ikke minst planeten vår.

Anonym (for å unngå lynsjing)