ULO - Uføres Landsorganisasjons kamp for uføres rettigheter


Gjest

/ #441 Helt tilfeldig hvem av ung ufør som fik den omgjort til varig bostøtte

2022-03-16 10:03

Mange på ung ufør stønad mistet begge overgangsordningene samt hele bostøtten urettmessig i henhold til garantien fra reformen far stoltenberg 2 regjeringen og uføreforliket på stortinget hvor de garanterte at ingen skulle tape på uførereformen og at at utilsiktede konsekvenser som tap av bostøtte rettes. Det er også i strid med forvaltningsloven at de som mistet overgangsordninegn av 2009 etter et trygdeoppgjør kun som følge av etterbetaling av G mostet ordningen varig kun som følge av det , da andre ung ufør tilfeldig fikk beholde bostøtten var og mange hadde 2000 kr i måneden og det er 24000kr i året. mange som mistet overgangsordningen som nevnt ovenfor fikk heller ikke rett på bostøtte da alle satsene for å få bostøtte ble sdatt veldig høyt:egenandel for bostøtte, boutgifstaket og øvre inntektsgrense, em etter tapet av overgangsordningen fikk de heller vanlig bostøtte tross beviselig alvorlig og livsvarig sykdom/skade og beviselig mye høyere boutgifter.

Kompensasjonsordningen fra 2014 som erna soilberg skrøyt av fungerer ikke og mange haf falt ut av denne ordningen og mange får kun 200-4000 kr i måneden selv om boutgiftene som nevnt har økt med flere tusen i måneden, spesielt i  skrivende stund med høyere strømpriser, og høyere fyringsutgifter og renten skal opp 2-3 % neste  2-3- år.

Det var lovstridg at ung ufør mistet sin overgangsordning av 2009 kun som følge av en etterbatling regnet som inntekt i en måned.

Mottakarar som fekk bustøtte i juni 2009 skal ikkje få mindre utbetalt som følgje av endra bustøttereglar frå 1. juli 2009.

Overgangsordninga etter første ledd gjeld ikkje dersom den omrekna inntekta til husstanden blir høgare enn den høgste av den øvre inntektsgrensa for å få bustøtte i juni 2009 og den til kvar tid gjeldande øvre inntektsgrense for å motta bustøtte, med mindre årsaka er etterbetalt trygd som følgje av regulering av grunnbeløpet G. 

For andre enn unge uføre, jf. § 4 siste ledd, blir overgangsordninga trappa ned med 20 prosentpoeng kvart år over fem år frå og med 1. juli 2010.

§ 13 om minste utbetaling gjeld òg for overgangsordningane.

(Forskrift om bustøtte § 17)

Spesielt enslig ung ufør har bli fratatt dypt trengende bostøtte for å ikke leve under eller på fattigdomsgrensen, og det er underlig og vondt at samfunnet ikke tar på alvor sykdommene og skadene som gjør at folk havner på enslig ung ufør, med tung og uomtvistelig medisinsk dokumentasjon. 

Boliganalyser gjort i regi av solbergregjeringen og pensjonistforbundet er gode med kvalitet og konkluderer tydelig på at enslig ung ufør bør få tilbake sin bostøtte.

Arbeiderpartiet, SP og SV har støttet kraftig  at uføre som mistet bostøttten urettmessig etter uførereformen bør få den tilbake og på et reelt nivå, og for mange enslig ung ufør som lever på fattigdomsgrensen betyr det veldig mye å få tilbake bostøtten i en reel,trygg, god og forutsigbare måte.