ULO - Uføres Landsorganisasjons kamp for uføres rettigheter


Gjest

/ #440 Enslige med ung ufør stønad har falt ut av begge overgangsordningene bostøtte etter uføre reformen

2021-11-15 07:47

Enslig ung ufør mistet varig overgangsordningen av 2099 med 2000kr i måneden etter trygdeoppgjøret i 2018 kun som følge av at etterbetalingen av G ble regnet som inntekt i en påfølgende måned.Noen måneder senere gikk solbergregjeringen bort fra denne dypt usosiale beregningsmåten slik at de som var igjen i overgangsordningen fikk omgjort overgangsordningen av 2009 til varig bostøtte, men i strid med forvaltningsloven med likhet og rimelighet for love og garantien fra stortinget med alle partuer bak uføreforliket skulle ingen tape på uførereformen fikk ikke de som urettmessig falt ut av overgangsordningen bostøtte av 2009 tilbake denne ordningene som andre i nesten identisk livssituasjon.

Kompensasjonsordningen av 2015 som de som falt ut av ordningen 2009 skulle være et garantert sikkertsnett for fremtidig bostøtte var noen måneder på 1400kr, men etterhvert var den på noen få hundrelapper og man datt stadig inn og ut av ordningen, og mange med ung ufør er alvorlig og livsvarig psykisk syke og er ikke i stand til å stadig søke om bostøtte. 

Etter huni 2021 har mange med enslig ung ufør falt helt ut av også kompensasjonsordningen av 2015 selv om stortinget og regjeringen garanterte at alle som hadde bostøtte før uførereformen skulle få beholde sin bostøtte.Enlsig ung ufør mottar ikke bostøtte etter juuni 2021 og får derfor heller ikke noe i ekstra bostøtte ved høy strømregning.

De på ung ung ufør stønad har alvorlige og livsvarige sykdommer eller skader og er åpenbart vanskeligstilte og har liten evne til inntekt utover sin uførestønad. Derfor er det merkeliglig at solbergregjeringen satte ned et ekspertutvalg i bostøtte som skal evalurere bosttten, da åpenbart og beviselig er de på ung ufør vanskelistilte og trenger sin bostøtte.Etter at enslig ung ufør mistet sin bostøtte urettmessig lever mange på eller under fattigdomsgrensen mye av sitt liv p.g.a. høye fellesutgifter/boutgifter og nedbetaling av boliglån/startlån på ofte 30 år eller mer, slik at ved å ta bostøtten fra enslig ung ufør har deres nøkterne leilighet kjøpt i samråd med kommunen blitt en evig fattigdomsfelle.

Egenandelen bostøtte er i dag like høy som enslig ung ufør stønad slik at slik nulles alle de sykeste ut av bostøtteorningen med et pennestrøk fra solbergregjingen og øvre inntektsgrense er også satt akuurat for høy til å få bostøtte mer, tross at boutgiftene gjør at man i mange år fremover levr på fattigdomsgrensen...med alvolig sykdom hele lib\vet...

Vanskelig å forstå at man må sette ned et ekspertutvalg som skal evaluere de på enslig ung ufør som er beviselig syke og med høye boutgifter lever årevis på fattigdomsgrensen. Boliganalyser fra solbergregjingen og pensjonistforbundet med bl.a. vista analyse konkluderer tydelig på at enslig ung ufør mistet bostøtten urettmessig etter uførereformen og at de trenger å få tilbake sin bostøtte.