ULO - Uføres Landsorganisasjons kamp for uføres rettigheter


Gjest

/ #439 Mange alvorlig syke og naturligvis vanskeligstilte enslige på ung ufør stønad har mistet bostøtten

2021-02-01 08:27

Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til en permanent løsning som sikrer at uføre ikke mister retten til eller får mindre bostøtte som følge av uførereformen.»

- I begrunnelsen for forslaget vises til at som følge av uførereformen, fikk uføretrygdede en økning i brutto inntekt som oversteg inntektsgrensene for bostøtte, mens netto utbetaling var omtrent som før. Mange uføre har mistet bostøtten. Dette er utilsiktet virkning av uførereformen og det ble innført et skjermingstillegg for uføre som hadde mottatt bostøtte i desember 2014, sier Heidi Greni i senterpartiet.

Mange enslige på ung ufør stønad har mistet begge overgangsordningene bostøtte, samt hele bostøtten etter uførereformen tross garantier om det motsatte, og er en bostøtteskandale som rammer de sykeste på ung ufør stønad  at regjeringen ikke har økt øvre inntektsgrense etter uførereformen slik stortinget vedtok i uføreforliket.Enslige ung uføre har samme netto inntekt etter uførereformen og mange har fått også økte boutgifter på flere tusen i måneden på fellesutgiftene. De på ung ufør stønad har beviselig svært alvorlige psykiske diagnoser som varer livet ut og man kan lure på hvorfor Solbergregjeringen ikke vil støtte enslig på ung ufør stønad med fortsatt bostøtte for alle i denne kategorien.

Regjeringen har satt ned et ekspertutvalg bostøttesom skal komme med en analyse av bostøtten i februar 2022, men den består kun av byråkrater og økonomer og ingen medisinske eksperter innen psykiatri og samfunnsmedisin. Dette fremstår som om regjeringen kjøper seg tid mot stortingsvalget i 2021, og at ekspertutvalget fremstår som delvis politisk arrangert uten medisinske sakkyndige i ekspertutvalget og det skaper med rette dyp bekymring og tvil om gyldigheten av deres mandat. Heldigvis så har pensjonistforbundet tatt oss sykeste under sine vinger og startet bostøttealliansen med mange gode hjelpere, så kanskje det er lys i tunnelen likevel.