ULO - Uføres Landsorganisasjons kamp for uføres rettigheter


Gjest

/ #436 Stortinget bryter hovedprinsippet for uførereformens gyldighet ved tap av bostøtte

2020-02-13 16:28

Stortinget forutsatte at uførepensjonister før 1. januar 2015, ikke skulle tape i overgang til ny uføretrygd og nye skatteregler. I budsjett 2015 ble midlertidige endringer vedtatt for å skjerme uføre mot kutt i utbetalt statlig bostøtte, og en permanent løsning ble varslet med virkning fra 1. juli 2016.

Det er helt tilfeldig hvem som fikk omgjort overgangsordningene bostøtte av 2009 og 2015 til varig bostøtte. Alle som hadde bostøtte ved uførereformens iverksettelse skulle få omgjort overgangsordningen og ordinær  de var i til varig bostøtte slik at inegn taper vesentlig på uførereformens iverksettelse. De som har mistet overgangsordningene har ikke annen inntekt enn ung ufør stønad og bostøtte for ung ufør som er motatt uavbrudt i mange år, og har aldri hatt netto formue ,alltid bodd alene i nøktern leilighet. 

Eneste årsak til at ung ufør mistet overgangsordningen bostøtte av 2009 var feilen med at Gble regnet som inntekt i en påfølgende måned. denne forfatningsmessige regelen om å beregne etterbetaling av G som inntekt har Regjeringen Solberg gått i rettferdighetens navn i bort fra, men de som mistet overgangsordningen rett etter trygdeoppgjøret i 2018 kun som følge av etterbetaling av G regnet som inntekt  mistet denne overgangsordningenen permanent av denne feilen og er ikke rettet opp.

Svikten fra det offentlig er ekstra klanderverdig da de som urettmessig mistet overgangsordningen av 2009 i 2018 mistet året etter overgangsordningen av 2015 i neste trygdeoppgjør i 2019. Regjeringen Solberg garanterte at alle som var i overgangsordningen av 2015 skulle få den omgjort til varig bostøtte noe som også hoveprinsippet i uførereformen. Derfor er det i lovens navn uakseptabelt at ung ufør mistet begge overgangsordningene og hele bostøtten etter trygdeoppgjøret i 2019.Begrunnelsen om at ung ufør fikk 32 kroner over øvre inntektsgrense er underordnet garantien fra stortinget ved iverksettelsen av uførereformen og grantien til regjeringen Solberg at alle som var i overgangsordningen av 2015 skulle få den omgjort til varig bostøtte.

Mange alvorlig og livsvarige psykisk syke har urettmessig mistet både begge overgangsordningene og samtidig hele bostøtten og vært helt uten bostøtte siden juli 2019 og for mange har fellesutgiftene økt med flere tusen i måneden. 

Håper noen med juridisk  tyngde kan hjelpe oss alvorlig psykisk syke med å få tilbake overgangsordningene og bostøtten i en form slik stortinget forutsatte ved uførereformens iverksettelse.