ULO - Uføres Landsorganisasjons kamp for uføres rettigheter


Gjest

/ #433 Urettmessig tap av overgangsordningene bostøtte for enslig ung ufør

2020-01-07 08:18

Det er ikke mine tall som viser at regjeringens bostøttepolitikk er usosial, det er statens egne tall fra Husbanken. Jeg går ut fra at statsråden ikke beskylder Husbanken for å skrøne.
Tallene viser altså at mange færre får bostøtte. Det skjer samtidig som befolkningen har økt med 500.000, fattigdommen øker, inntektene i lavinntektsgruppene går ned, boutgiftene øker kraftig. Da er det flere og ikke færre som trenger bostøtte.
Husbankens tall viser også at de som får bostøtte, får dekket en mindre andel av sine boutgifter enn før. Da får de dårligere råd, men statsråden påstår noe annet enn faktatallene viser. Det viser at hun forsøker å villede folk.
For det første har bostøtten vært systematisk underregulert i forhold til prisstigningen. For det andre lovte alle partiene på Stortinget da uføretrygden ble lagt om at ingen uføretrygdede skulle miste bostøtten, men tallene viser at det har de gjort.
Hva gjør stortinget og regjeringen for de som urettmessig har mistet både overgangsordningene bostøtte og til slutt mistet hele bostøtten. Endel enslige som har kun levd på ung ufør stønad og bostøtte for ung ufør sammenhenhengende i noen til mange år ble lovet av stortinget i samsvar med hovedprinsippet i uførereformen om at ingen skulle tape på uførereformen.Regjeringen Solberg lovte at at overgangsordningene bostøtte skulle bli omgjort til varig bostøtte, men mange alvorlig og livsvarige psykisk syke mennesker på ung ufør stønad har mistet både overgangsordningene og i tillegg mistet hele bostøtten som følge av to siste trygedeoppgjør og sette øvre inntektsgrense lavt for enslig ung ufør og bruke reglen om øvre inntektsgrense absolutt slik at intensjonen fra stortinget om at ingen skulle tape på uførereformen og regjeringens solberg lovnad om at alle som var i overgangsordningene skulle få den omgjort til varig bostøtte.
Anvendelsen om å beregne etterbetaling av G som inntekt på en slik måte at de mest psykisk syke mister overgangsordningen av 2009 i 2018 fremstår både kynisk og tvilsom regelanvendelse spesielt i lys av at ingen skulle tape på uførereformen. Samme gruppe enslig ung ufør som mistet overgangsordningene av 2009 etter trygdeoppgjøret i 2018 mistet året etter kompensasjonsordningen/overgangsordningen bostøtte av 2015 selv om regjeringen solberg garanterte at alle som var i kompensasjonsordningen skulle få den ogjort til varig bostøtte. På høyre sin boligsosiale hjemmeside stod det et halvt år etter at de som mistet kompensasjonsordningen av 2015 at de hadde de nå fått omgjort den til varig bostøtte, noe som er både feil og løgn. Det fremstår i ovenfornevnte lys sjokkerende at mange på enslig ufør mistet siste halmstråd med bostøtten etter trygdeoppgjøret i 2019 fordi øvre inntektsgrense ble overskredet med bare 30 kroner medførte varig tap av kompensasjnsordningen bostøtte av 2015 og samtidig miste retten til bostøtte...
Noen ganske tilfeldig har fått omgjort overgangsordningene til varig bostøtte slik uførereformen og lovnaden fra regjeringen var, men endel har på urettmessig og kynisk vis mistet alle overgangsordninene og mistet samtidig hele bostøtten etter trygdeoppgjøret i 2019.Ung ufør har et spesielt behov for god og varig bostøtte som også gjenspeiler seg i loven om bostøtte fordi vi har alvorlig og livsvarige sykdommer, men det virker ikke som regjeringen og stortinget tror oss og tar oss på alvor og det er svært alvorlig.
For orden skyld de enslig ung ufør jeg nevner har ikke annen inntekt, aldri hatt netto formue og bodd alene hele tiden i en nøktren borettslagsleilighet hvor fellesutgiftene har for endel økt med flere tusen i måneden samtidig som alle former for bostøtte har urettmessig blitt fratatt de på kun 1 år..