Nei til bro i indre Oslofjord www.broneitakk.no

Broforslaget nord for Drøbak utfordrer Grunnloven

/ #61 BRUK §112 I GRUNNLOVEN MOT BRO NORD FOR DRØBAK

2014-12-27 19:02

Grunnloven § 112 - MILJØPARAGRAFEN

vedtatt av Stortinget 13. mai 2014 sier følgende:

«Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten. 
Borgerne har rett til kunnskap om naturmiljøets tilstand og om virkningene av planlagte og iverksatte inngrep i naturen, slik at de kan ivareta den rett de har etter foregående ledd.
 Statens myndigheter skal iverksette tiltak som gjennomfører disse grunnsetninger.»

§ 112 må nå brukes aktivt av alle som ønsker å bevare miljøet for fremtidige generasjoner, spesielt når det foreligger alternativer som ikke medfører store påvirkninger på miljøet og arters habitater.

Forslaget om bro nord for Drøbak vil medføre store belastninger på natur og miljø og mange truede arters habitater (se kommentar 60 overfor), hvilket et nytt tunnelløp ikke vil medføre. Broforslaget nord for Drøbak må derfor avvises.

 

Høyesterettsadvokat Pål W. Lorentzen, styreleder i Klima og Miljø, sier i sin artikkel “ Grunnloven § 112- et fyrtårn for “det grønne skiftet” bl.a. at

«Statene er forpliktet overfor egne borgere og andre stater til å:

 - Opprettholde økosystemer og beslektede økologiske prosesser som er livsviktige for at biosfæren skal funksjonere.

 - Opprettholde biologisk mangfold ved å sikre overlevelsen til og fremme beskyttelsen av alle arter innen flora og fauna i deres    

   naturlige leveområder.

 - Overholde prinsippet om optimalt bærekraftig utbytte i utnyttelsen av levende naturressurser

    og økosystemer.

 - Forhindre eller stanse betydelig forurensning av eller skade på miljøet.

 - Fastsette de nødvendige standarder for miljøvern.

- Gjennomføre eller kreve forhåndsvurderinger for å sikre at nye omfattende tiltak, prosjekter

  og teknologier bidrar til en bærekraftig utvikling.

- Offentliggjøre all relevant informasjon straks i tilfelle av skadelig eller mulig skadelig utslipp av forurensende stoffer,

 spesielt radioaktive utslipp.»

Når § 112 tredje ledd omtaler «grunnsetninger», må vi trygt kunne legge til grunn at hovedprinsippene for bærekraftig utvikling inngår i disse. Vi ser også at det oppstilles viktige saksbehandlingsregler for ulike tiltak som har miljøkonsekvenser. Bestemmelsen uttrykker på samme tid en plikt til å handle og til å gjennomføre, dvs. oppnå et bestemt resultat.”

Se  http://energiogklima.no/kommentar/grunnloven-§-112-et-fyrtaarn

 

§ 112 må legges til grunn i vurderingen av broforslaget nord for Drøbak, spesielt fordi det står eksplisitt at man nå må spare miljøet for fremtidens generasjoner og fordi det i tillegg finnes et godt alternativ i nytt tunnelløp til dagens Drøbaktunnel, hvor inngrepene i all hovedsak allerede er gjort. Ny tunnelløpløsning er i tillegg mye billigere (3,5 vs. 13 milliarder) og nytt løp sørger for rømningsveier og åpnet løp 24/7/365 og tunnel kan ferdigstilles raskt, dvs. innen 2019/2020 i motsetning til tidligst 2026 for bro (i flg. KVU).

 

Bruk § 112 i Grunnloven når du skal skrive høringsuttalelse. Prøv å få med deg jurist når du skal skrive, så du får tyngde i dokumentet.