Nei til bro i indre Oslofjord www.broneitakk.no

Vern områder ment for friluftsliv

/ #48 IKKE REDUSER OSLOFJORDENS FRILUFTSAREAL MED BRO NORD FOR DRØBAK

2014-12-07 18:03

BETYDELIG REDUKSJON AV FRILUFTSAREALER I INDRE OSLOFJORD HVIS DET KOMMER EN BRO TVERS OVER FJORDEN NORD FOR DRØBAK

Øy- og holmearealene i indre Oslofjord til bruk til friluftsliv er gjennom årene blitt nødvendig redusert for å ivareta sårbare områder/arter. I 2009 stod det en artikkel i VG om vernede områder i indre Oslofjord: (http://www.vg.no/forbruker/bil-baat-og-motor/baat/forbyr-oeytelting.

Det er bra at naturen blir vernet og artsmangfoldet ivaretatt, men steder allmenheten kan bruke i indre Oslofjord til friluftsliv blir tilsvarende redusert. Det er derfor viktig at gjenværende friluftsområder som ikke trenger vern blir vernet mot inngrep som ødelegger for friluftslivet.

Håøya er en unik øy i indre Oslofjord da den er stor og uten hytter. Det er nordre del som er tilgjengelig for telting og friluftsliv for alle. Det er ankringsplasser i alle buktene på vestsiden av nordenden av øya og 3 kystledhytter (Oslofjordens friluftsråd). En bro over nordre del vil ødelegge området fullstending for friluftsliv og enda et område vil være ødelagt for all tid.

Nedenfor står vernede områder listet opp (listen er ikke komplett, da den er hentet fra VG artikkelen fra 2009, se over, men tas med for å vise noe av omfanget):

I Asker er disse områder vernet: Viernbukta naturreservat, Vendelholmene naturreservat, Skogerholmen (Skauern) naturreservat, Katterompa plantefredningsområde, Langåra naturreservat, Bjerkås naturreservat 
Løkeneshalvøya landskapsvernområde, Løkenesskogen naturreservat, Spirodden naturreservat 

Følgende omåder i og rundt indre Oslofjord vernet fra 2009: Viernbukta naturreservat, Vendelholmene naturreservat, Skogerholmen naturreservat, Katterompa plantefredningsomr, Langåra naturreservat, Bjerkås naturreservat, Løkeneshalvøya landskapsvernområde, Løkenesskogen naturreservat, Spirodden naturreservat, Torvøya og Bjerkholmen naturreservat, Kjeholmen naturreservat, Paradisbukta naturreservat, Borøya naturreservat, Gåsøya naturreservat, Geitholmen naturreservat, Lilleøya naturreservat, Syd Oust naturreservat, Padda plantefredningsområde, Bleikøya naturreservat, Ulvøya plantefredningsområde, Malmøya og Malmøykalven verneområder, Heggholmen naturreservat, Nakholmen naturreservat, Store Herbern naturreservat, Ekebergskråningen naturreservat, Lindøya naturreservat, Svartskog landskapsvernområde, Husbergøya naturreservat, Hellvik gamle brygge plantefredningsområde, Ildjernet naturreservat, Fyrsteilene plantefredningsområde, Søndre Skjælholmen naturreservat, Blylagsdammen dyrefredningsområde, Kvistemyrdammen dyrefredningsområde 


Søndre del av Håøya er naturreservat og på ca. halvparten er det ferdselsforbud pga. hekkende havørn (med overvåkning). Nordre del er ment å bruke til friluftsliv og tilrettelegging for båtliv, men uten maksimal utnyttelse pga. artsmangfoldet og en rekke rødlistearter. 

Nordre del av Håøya inngår i Vegvesenets forslag om kryssing av Oslofjorden som brofundament for en motorvei tvers over indre Oslofjord. Dette vil ødelegge nordre del av øya som friluftsområde. Støy bærer langt ved fjorden, svært langt. 

SI NEI TIL BRO NORD FOR DRØBAK. MOBILISER ALLE DU KJENNER, send linken videre

http://www.opprop.net/nei-til-bru-i-frogn