Nei til reservasjonsrett for fastleger

kvinnelig lege

/ #497 reservasjonsrett

2014-03-01 10:39

Jeg kommer til å gå i 8.mars-toget iår for første gang i mitt liv; vi må ikke tillate religiøse fanatikere å styre kvinners rettigheter! Hvor starter livet? Skal man nekte kvinner prevensjon overhodet? Dette blir jo absurd.

Kollegaer som ikke vil henvise til abort eller assistert befruktning eller skrive ut prevensjon bør finne seg en annen jobb enn som fastlege. De setter sin egen samvittighet over den kvinnelige pasientens behov for støtte og faglig hjelp i en vanskelig situasjon. Det er IKKE en lett avgjørelse å ta abort, og det er ikke vår jobb som lege å være dommer over andres liv. "Primum non nocere" (først og fremst; ikke skade noen pasient) skulle være vår ledetråd som leger.

Jeg har vært lege i snart 30 år, og skammer meg over enkelte kollegaer i denne debatten. Legeforeningen har forøvrig meldt at dette blir tatt opp i foreningen, det er mange andre leger med meg som ikke vil stå bak disse enkeltlegene og deres tyngede samvittighet. Nettopp av samvittighetshensyn bør de jo finne seg en jobb hvor de ikke ser seg nødt til å møte enkelte av sine faste pasienter med en stilltiende ( og kanskje til overmål klart uttalt) fordømmelse.