Vi ber Regjeringen ved Arbeiderpartiet om å stille seg bak forslaget med å øke fribeløpet uføre kan tjene før trekk i trygd til 1 G NÅ!
Uføretrygdede er utålmodige og vil ikke vente lengre.
Den 1. april 2025 ble alle partiene i Arbeids- og sosialkomiteen, med unntak av Høyre, enige om å øke fribeløpet for uføretrygdede. Imidlertid var det uenighet om størrelsen på økningen.
Stortinget skal den 29. april kun stemme over om saken skal sendes over til Regjeringen, for at de skal utarbeide et konkret forslag til økning av fribeløpet, som så skal sendes tilbake til Stortinget.
Som det står; Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å heve fribeløpet for uføre.
Flere partier, inkludert Rødt, SV og Senterpartiet, har allerede uttrykt støtte for å øke fribeløpet til 1 G. Dersom Arbeiderpartiet også støtter dette, vil det være flertall i Stortinget for å øke fribeløpet til 1 G.
AAP-aksjonen, Fattignettverket og Ofur ber derfor Arbeiderpartiet om å vise solidaritet med uføretrygdede og de øvrige rød-grønne partiene for å sikre et flertall for å øke fribeløpet til 1 G nå. Uføretrygdede har ventet i ti år på denne endringen.
------
Vi oppfordrer alle partier på Stortinget til å øke fribeløpet for uføretrygdede fra dagens 0,4 G til 1 G (grunnbeløpet i folketrygden, per 2025: 124 028 kroner). Dette vil gi uføretrygdede muligheten til å tjene mer uten at det går utover deres trygdeutbetalinger, og dermed:
• Styrke økonomisk selvstendighet: Flere uføretrygdede vil kunne forbedre sin økonomiske situasjon ved å utnytte sin restarbeidsevne/inntektsevne.
• Fremme arbeidsdeltakelse: Et høyere fribeløp vil motivere flere til å delta i arbeidslivet, noe som kan bidra til økt livskvalitet og samfunnsdeltakelse.
• Redusere fattigdom: Ved å tillate høyere arbeidsinntekt uten avkortning i trygden, kan vi bidra til å løfte flere uføretrygdede over fattigdomsgrensen.
• Fjerner noe av redselen og usikkerhet for å tjene for mye for å få trekk i trygd og få tilbakebetalingskrav fra nav.
-------
Vi trenger også et forenklet inntektssystem for uføretrygdede. Det å måtte forholde seg til inntektsplanlegger, kompensasjonsgrad og etteroppgjør skremmer flere uføre fra å jobbe.
Mange sliter med en Nav angst etter å ha vært i dette systemet i svært mange år
Uføretrygdede har to lønnsoppgjør i året.
Først et skatteoppgjør, også et etteroppgjør for uføretrygden. Dette er helt meningsløst og tar knekken på svært mange ved tilbakebetlingskrav.
Hvilke andre grupper i samfunnet opplever dette?
AAP-aksjonen Kontakt personen bak underskriftskampanjen