Støtte til Dr Stig Asplin

Vi støtter legen som behandler alle fordomsfritt
I over 25 år har legen Stig Asplin hjulpet mennesker med rusproblemer. En del av dem har fått medisiner som andre leger ville vært redde for å skrive ut i frykt for represalier fra helsetilsynet, selv om de visste at de ville være de rette å gi.

Mange pasienter som blir møtt med fordommer og mistro i legemiddelassistert behandling (LAR), blir møtt som hele mennesker og lyttet til av Dr. Asplin; og fungerer i dag mye bedre enn de gjorde under LAR. De har i lang tid sluppet å handle på gata, sluppet kriminalitet og har hatt vanlige liv med jobb, selv om de fortsatt må bruke medisiner for å døyve abstinenser. Nettopp dette er også tanken bak LAR.

Men i LAR får man kun medisiner for opioidavhengigheten; man får det ikke mot verken smerter, angst eller søvnproblemer. Og søker man det likevel, stemples det som “sidemisbruk”. I Norge er man overdrevent opptatt av antall utskrevne tabletter og antall leverte urinprøver for å bekjempe slikt.

I stedet for anerkjennelse for å lykkes i å hjelpe de som andre har gitt opp, har Dr. Asplin blitt fratatt retten til å forskrive A- og B-preparater; i praksis er han vingeklippet som lege. Han er en av våre mest erfarne leger for denne pasientgruppen; hvordan kan man ta så lett på hans vurderinger og betydningen av dem for pasientenes liv og helse? 
Dr. Asplins pasienter fikk to uker på seg til å skaffe ny fastlege. Mange står enda uten. Det er vanskelig å finne leger som tør å hjelpe ruspasienter med visse medikamenter. Leger er redde for å havne i konflikt med LAR; og for å miste jobben. Og uten disse medisinene mister mange pasienter stabiliteten i livene sine, de får mer angst, de får abstinenser, de dras inn i et illegalt marked og kriminalitet.

Dr. Asplin har viet sitt liv for å hjelpe de som trenger det mest; de slitne og stigmatiserte. Hans forståelse for deres situasjon og utfordringer er unik. Selv om man i Norge erkjenner at legemidler kan hjelpe folk ut av en destruktiv livsstil, drukner mange pasienters individuelle behov i paragrafer og jakten på kontroll, og de står uten reell medvirkning i sin egen behandling.

Hverdagen til ruspasientene er full av ensomhet, stigmatisering, fordommer og andre hindre mot bedring.
Hos Dr. Asplin og flere av hans gode samarbeidspartnere, finnes enda den gode samtalen. Mange er involvert for å gi pasienten god og verdig behandling, men legen som skriver ut rett medisin risikerer å miste både jobben og anseelsen.

Dr. Asplin har reddet mange liv. Vi vil vise vår støtte til ham og det arbeidet han har gjort.

Signer dette oppropet

Ved å signere godtar jeg at Heidi Hagen vil kunne se all informasjon jeg oppgir på dette skjemaet.

Vi viser ikke e-postadressen din offentlig på nettet.

Vi viser ikke e-postadressen din offentlig på nettet.


Jeg samtykker til behandling av opplysningene jeg oppgir på dette skjemaet for følgende formål:
Betalt annonsering

Vi vil annonsere dette oppropet til 3000 mennesker.

Lær mer ...