Lovliggjøre bilsertifikat til 16 åringer

Norge i dag tillater 18 åringer å ta lappen etter gjenomført obligatorisk opplæring. I enkelte stater i USA er det tillatt for en 16-åring å ta lappen. De starter i en alder av 14 å øvelseskjøre, og når de har fylt 15, kan de ha et begrenset førerkort. I kontrast kan ungdommer i Norge starte å øvelseskjøre når de er 16, hvorav i USA, de kunne ha hatt lappen. Før 16-års dagen har de ikke lov til å kjøre bil, men de kan starte å øvelseskjøre med moped, og lettsykkel i en alder av 15. Dette forbereder en ungdom på trafikken, men ikke for bilkjøring. 

I USA har det ikke blitt problemer ut av at yngre mennesker får lov til å kjøre, dette grunnet at de har disse begrensingene på hvor og når de kan kjøre. Hvorfor kan ikke Norge gjøre det samme? En norsk ungdom er like kapabel til å kjøre som en amerikansk ungdom.

Norge er det landet med best læring av trafikksikkerhet. Vi har ulike vurderinger folk må gå igjennom, for å bestå den siste prøven. En ungdom på 16 har i Norge lov til å øvelseskjøre, hvis den har bestått trafikalt grunnkurs. Det er to år etter de i USA. Norske myndigheter mener ungdommer må nå en viss modenhet før de kan begynne å kjøre, denne modenheten mener myndighetene kommer når en er 16 år. For mange kan den komme mye før, eller mye senere. Dersom amerikanske ungdommer er modne når de er 16 år, burde norske ungdommer ha like rettigheter. 

Moped- og lettsykkellappen får man lov til å ta når man er 16 år. Utelukker vi moped, er det ikke stor forskjell på en lettsykkel og en bil. Rent fysisk er en bil tryggere. På lettsykkel er det letter å skade seg, og de er mer utsatt for skader. En bil blir tryggere, grunnet at du sitter inne i en liten boks, hvor det er vanskeligere å komme til hvis noe skulle hende. Det er visse ulike funksjoner på en bil, og den er litt mer kompleks, men i grunnprinsippet er det fullt mulig for en 16-åring å kjøre bil.

Transportøkonomisk insitutt har kommet med statistikk over risiko for dødulykker per milliard kjørte kilometer. Bil kommer på 2.5, mens lettsykkel ligger på 76.5.

En god løsning for regjering vil være å innfri et begrenset førekort for ungdommer i 16 års alderen. 

Underskriften vil bli sendt til Samferdselsminister Jon Georg Dale.

Signer dette oppropet

Ved å signere godkjenner jeg at Anna Nilsén kan overlevere signaturen min til dem som har innflytelse på denne saken.


ELLER

Du vil motta en e-post med en link for å bekrefte din signatur. For å sikre at du mottar e-postene våre, vennligst legg til info@opprop.net i adresseboken din eller i listen over trygge avsendere.

Merk at du ikke kan bekrefte signaturen din ved å svare på denne meldingen.
Betalt annonsering

Vi vil annonsere dette oppropet til 3000 mennesker.

Lær mer ...