UAVHENGIG GRANSKNING AV NORGES MILITÆRE BIDRAG I LIBYA


Gjest

/ #44

2016-05-14 22:32

Våre politikere bør kanskje begynne å forstå hvor fundamentalt forskjellig kulturer og religioner faktisk kan være. At demokrati og vestlige verdier på ingen måte er universale, og at det slett ikke er noen selvfølge at våre verdier med demokrati vil fungere i alle land.

Gaddafi kunne sikkert være brutal mot sine meningsmotstandere. Men på samme tid hadde Libya faktisk et godt utbygd og fungerende velferdssystem og folk levde stort sett under en trygg og god tilværelse.

Det er dessverre ikke slik at om man fjerner en diktator, så kommer demokrati og folkestyre ramlende på plass. Skal et land oppnå et demokrati, må befolkningen i det landet inneha en kultur og religion som kan tilrettelegge for et fungerende folkestyre. Med en viss kjent religion er dette dessverre en umulighet. Som religion tillater ikke islam at mennesket selv kan lage egne lover. Der er alle lover og regler allerede bestemt av allah for 1400 år siden, og disse er gyldige til evig tid, og kan ikke forandres.

Det er med andre ord ikke uten grunn at praktisk talt alle muslimske land er styrt av en diktator. Så lengde disse diktatorene er relativt sekulære, er de de eneste som kan klare å holde fundamentalistiske islamgrupper under kontroll.

Når vestlige ledere fikk fjernet Gaddafi, så ble landet raskt overtatt av islamske fundamentalister deriblant nå også IS, som ønsker å innføre shariastyre.

I dag er vår regjering langt på vei til å begå den samme fatale feilen i Syria. Assad er nok en brutal diktator, men han er relativt sekulær, og hvis han skulle bli fjernet, kommer også Syria til å bli overtatt av IS og andre fundamentalistgrupper. Da vil også Syria ende som en brutal shariastat.

Derfor vil jeg på det sterkeste oppfordre til at man nå får stanset dagens regjering ifra planene om å støtte og trene opp opprørsgrupper. Man må forstå at de andre opprørsgruppene ikke er nevneverdig bedre enn IS. Man må for all del ikke gjenta samme feilen som man gjorde i Libya.

Vårt eget forsvar skal først og fremst forsvare vårt eget land, og deretter forsvare våre allierte i Nato. Det er liten grunn til at norske soldater skal risikere livet i konflikter vi ikke er en del av. Vil man på død og liv blande seg inn i konflikten i Syria, så bør man faktisk forstå at det eneste fornuftige er å støtte opp om Assad, og sørge for å få slått ned alle opprørsgruppene inkludert IS.

Har man ønske om å skape demokrati i muslimske land, bør man studere hvordan Kemal Ataturk langt på vei klarte dette i Tyrkia, ved å sekularisere og vestliggjøre landet. En positiv utvikling dagens despot Recep Tayyip Erdoğan dessverre er i ferd med å reversere og ødelegge.

Jon Oddvar Sellereite.