Innspill til høring om kommunedelplan Kabelvåg: Ivareta adkomst til natur i nærmiljøet.

Jeg har forsøkt å belyse en side ved boligutbygging i Kabelvåg med håp om at erfaring fra gjennomførte prosjekt tas inn i fremtidige utbygginger. Teksten vil bli sendt til kommunen som et høringsinnspill fra undertegnede den 27 august. Dersom flere deler mitt synspunkt er det litt tid til å så signer oppropet.  

Viser til kommunedelplan for Kabelvåg i sak 20/468 Vågan kommune.

De siste årene har kartet i kommunedelplan for Kabelvåg fått flere innslag av gule felt (bebyggelse nåværende), og proporsjonalt færre grønne felt. I forslag til ny kommunedelplan er det forslått omregulering av store sentrumsnære naturområder fra grønne til gule områder (bebyggelse fremtidig). Boligutbygging på Marithaugen og Urstabben utpeker seg som såre tap av sentrumsnær natur, men det er ikke det dette innspillet primært handler om.

Dette innspillet handler om hvordan boligutbygging har ført til adgangsproblemer til gjenværende grønne områder som grenser til boligutbygging. 

Resultat fra to sentrumsnære boligutbygginger illustrerer dette, og gir grunn for bekymring og skepsis når nå enda flere sentrumsnær naturområder kan bli fjernet.   

Ursvika:
Sentrumsnær kystnatur som blir brukt til fiske, bading og klatring med mer. Adkomst til dette området gikk før ved gul sti merket i flyfoto under. Som følge av veietablering til nytt boligområde er ikke gul sti lengre farbar (se bilde til høyre). Den nye stien (rød sti) går som flyfoto viser, over en boligtomt og vil ved utbygging også forsvinne. 

Ursvika.PNG

Bilde 1. Flyfoto (norgeskart.no) av aktuelt område og bilde av området der sti var før utbygging (Foto: Joakim Flatøy Aae).  

Åvika/Urstabben:
Området gir følelsen av villmark og byr på mange flotte naturopplevelser. Området har blitt brukt til ulike former for klatring gjennom flere tiår. Adkomst til Urstabbenområdet er stort sett bratt med dårlig fremkommelighet. Unntaket er en sti som både er lett å gå, og er en liten oppdagelsesferd i seg selv. For å komme inn på denne stien er man nå etter utbygging nødt til å gå gjennom noens iherdige forsøk på å etablere plen, eller gå gjennom en steinfylling som antageligvis vil bli bebygd etter hvert. Se bile under.

urstabben1.PNG

Bilde 2. Flyfoto (norgeskart.no) er ikke oppdatert viser ikke dagens bebyggelse. (Foto: Joakim Flatøy Aae).

Eksemplene over viser hvordan utbygging ikke bare fjerner verdifull sentrumsnær natur i seg selv, men også hindrer adkomst til - og forringer opplevelsen av gjenværende natur. Dette er et hensyn kommune og utbyggere har illustrert manglende evne til å ivareta. Ved eventuell fjerning av natur slik forslag til ny kommunedelplan for Kabelvåg åpner opp for, må adkomst til gjenværende natur ivaretas på en vesentlig bedre måte.