Vi som vil ha Gunnar Nerdrum ut av sin stilling for å forbedre vårt rettssystem

Quoted post

Pedro

#12 Re: Høyesterettsadvokat

2016-08-13 07:07

#7: Jusstudent - Høyesterettsadvokat 

 Er det ikke bedre at høy straff opprettholdes som prevantiv virkning? Og få flere dømt slik at det ikke "blir tatt lett på"?  Ser du skriver at "drap er drap", er ikke "voldtekt voldtekt"??

Replies

lillevanilje

#23 Re: Re: Høyesterettsadvokat

2016-08-13 18:37:40

#12: Pedro - Re: Høyesterettsadvokat 

Straffens allmennpreventive virkning er den viktigste grunnen for bruk av straff, hevdes det.

Ja, det er hva man tror at desto strengere straffer desto mindre voldtekt. -Men tro er ikke det samme som å vite. Det er lite som tilsier kjerningspersonene setter seg ned og grunner over straffenivået før de eventuelt begår den kriminelle handlingen. Politikere og folk flest liker å tro at det er slik det virker. Men saken er at straff og straffenivå har liten betydning som allmennprevansjon. Derimot, oppdagelselsrisikoen har en betydning i et allmennpreventivt perspektiv. Spørsmålet en likevel bør stille er om fornuften evner å vinne over lysten?  

Når det gjelder voldtekt, så spenner det over et så vidt spekter av handlinger og situasjoner at i enkelte saker har den som blir utpekt som gjerningsmann neppe  tenkt tanken at han  kan bli beskyldt for voldtekt. Da har det ingen hensikt å true med strengere straffer - og som sagt, straffens lengde har liten eller ingen allmennpreventiv virkning.