Si JA til #stillenatur


Gjest

/ #985 Re: Få opp øyene deres!

2013-12-07 13:15

#984: Petter - Få opp øyene deres!

Ingen planer om å være i nærheten av skiløpere ? Litt enkel geografi vs dine 360 000 km2. i Finnmark og Nord-Troms er det areal nok til både ski- og scooterløyper. I tillegg har ikke disse delene av Norge tett befolkningskonsentrasjon. Det samme gjelder Sverige fra Østersunds-området mot Kjølen og helt opp til treriksgrensa. Enorme fjellområder og lite folk.

Jo lenger syd du kommer i Norge, jo mer folk og mindre uberørt fjellnatur med et økende konfliktpotensiale. Skifolks behov for stillhet og scooterleder går ikke overens, så enkelt er det. Jeg var ettervinteren for tre år siden på besøk hos en gammel studiekamerat i Narvik. Vi dro på ski på Bjørnfjell og "forvillet" oss inn på svensk side. For å si det mildt var dette et inferno av støy og villmannskjøring som faktisk ikke var ufarlig. Bikkja, en gordon setter, tok jeg i band av sikkerhetshensyn, før vi kom oss i sikkerhet inn i et stille og fredelig Norge. Dette er ingen overdrivelse. I anstendighetens navn skal visstnok riksgrensa på Bjørnefjell være ekstrem, da scooterfolk fra Finnland, Sverige og ikke minst Norge kjører mye i dette område. Sameksistens mellom skifolk og scootere i fri utfoldelse er en illusjon, og vll alltid være det.

En scooter som kjører med en snittfart på 50 km/t kjører 5 mil på en time, og sprer støy i stille vinterdager over enorme områder. Dette krever store områder uberørt fjellnatur som det blir stadtig mindre av jo lengre syd i Norge man kommer. Og med en økt befolkningstetthet øker konfliktpotensialet. Og PS I.F. Dette med redningsaksjoner og at anti scooterfolk som meg selv skal ligge i fjellet og fryse i hjel når uhellet skulle være ute, er så hinsides dumt at jeg ikke gidder å kommentere det. Jeg er imot lyst eller rekreasjonskjøring, og ikke vettug bruk av snøscooter til mange gode formål. Enten du tror det eller ikke, så har familen scooter på min fars barndomshjem som jeg hver vinter benytter til uttak av ved.