Vi som ønsker ny behandling i kommunestyret vedr. kunstgressbane i Hof

RH

#1 Nei til kunstgressbane!

2014-12-16 12:37

R.H.

#2 Anette Rødal ~ Engasjert innbygger og småbarnsmor i Hof kommune

2014-12-16 12:50

Er du som meg, uenig i prioriteringene i budsjettforslaget, møt opp tirsdag kl 18 i forkant av formannskapsmøtet!

Kunstgressbane for enhver pris?

I forslag til økonomiplan og budsjett 2015-2018 i Hof, foreslås kutt og innsparinger i nesten alle tjenester og tilbud. Statlige midler til å styrke helsesøsterarbeidet i kommunen har blitt brukt på «andre ting». Eidsfoss barnehage trues av nedleggingsspøkelset atter en gang. I tillegg foreslås det å kutte ut skolefrukt, kutte en lærerstilling på skolen samt en assistentstilling. I fjorårets budsjett ble det kuttet i både plasser og stillinger innen helse og omsorg og dette foreslås videreført i neste års budsjett. I TILLEGG foreslås det kutt i omsorgslønn, støttekontakter, i bolig for funksjonshemmede samt i medisiner og forbruksmateriell. Det avsluttes med at det ikke kan foreslås ytterligere kutt i helse- og omsorgssektoren uten at det går på bekostning av lovpålagte tjenester! Innenfor teknikk, kultur og utvikling er listen lang over tiltak det ikke er funnet rom for i budsjettet. Blant annet er vedlikeholdsbudsjettene kuttet til beinet, og «Kun ytterst nødvendig vedlikehold som vil rette skader som gjør skade på bygningsmassen vil bli gjort». Det kommer klart frem av økonomiplanen at Hof kommune har svært dårlig råd. For at økonomien skal komme i balanse, og at det i årene framover skal oppnås positive driftsresultater, mener rådmann det er nødvendig «å roe aktiviteten etter mange år med store investeringer».

Sett i lys av dette er det for meg svært forunderlig at det finnes rom for å investere i en kunstgressbane til 9 800 000 kr. Jeg har forstått at man planlegger finansieringen ved hjelp av tippemidler (utbetales etterskuddsvis), momsrefusjon (utbetales etterskuddsvis) og et eventuelt salg av Voldshagan. Allikevel, kommunen er nødt til å stå for mellomfinansieringen og det er mange usikkerhetsmomenter forbundet med nevnte finansieringsmuligheter. Rådmannen har budsjettert med årlige avdrag på kr 263.000 og årlige renter på kr 260.000 inntil andre midler kommer på plass. I tillegg kommer årlige driftskostnader estimert av Idrettsforbundets veileder fra 2003/04 til ca kr 150.000 (ikke prisvekstjustert), samt at kunstgressdekket må påregnes og skiftes etter 10 år til en kostnad på mellom 1,5 og 2,0 millioner kr. Utgiftene til dette vil dekkes inn i en 10-årsperiode, noe som betyr YTTERLIGERE årlige driftskostnader på ca 150.000 – 200.000 kr. Ingen av disse kostnadene knyttet til drift og vedlikehold ser ut til å ligge inne i budsjettet, og dette gjør ironisk nok heller ikke vinterdrift av kunstgressbanen. Dette til tross for at vinterdrift var hovedargumentet i innbyggerinitiativet i 2010 og fremdeles er et av hovedargumentene for at dagens fotballbaner «ikke er bra nok».

Det er ingen tvil om at Hof IL gjør en veldig viktig og god jobb for alle innbyggerne i kommunen og at det er lagt ned betydelig med arbeid i forbindelse med kunstgressbanen, men man kan ikke bruke som argument at det «er lovet så mange ganger tidligere». Jeg syns i utgangspunktet at en kunstgressbane er et veldig bra tiltak både for barn og unge, og i et folkehelseperspektiv, MEN bare når kommunen har økonomi til det. Ikke når det går på bekostning av tjenester og tilbud til barn og unge, syke og gamle. Ikke når man ikke har økonomi til å vedlikeholde de anleggene og bygningsmassene man allerede har. For meg virker det som at denne kunstgressbanen har blitt et prestisjeprosjekt som skal gjennomføres samme hva. Hva skal kuttes i neste års budsjett for å finne driftsmidler til denne kunstgressbanen? Flere lærerstillinger eller kanskje et par sykehjemsplasser? Hva slags ettermæle vil kommunestyret 2011-2015 ha? Er det verdt å realisere en kunstgressbane selv om det innebærer å kjøre kommunens økonomi utfor stupet?

Anette Rødal 

 

Engasjert innbygger og småbarnsmor i Hof kommune