Si JA til #stillenatur


Gjest

/ #297

2013-11-27 07:18

Norsk forening mot støy mener naturlig lydmiljøer er utrydningstruet. At de er et gode hvis verdi man først forstår når de er borte. Derfor må føre-var-prinsippet gjelde her som i alle andre saker.
Motorkjøretøy hører ikke naturlig hjemme i naturen der dyr lever og bor og mennrsker skal ferdes med respekt for at de beveger seg på annens grunn.
Naturvernforbundet har gjennom 10 år klaget inn dispensasjoner de mente var lovstridige, og Fylkesmannen har i 90 % av sakene gitt dem rett, og trukket tillatelsene tilbake. Samtidig har Fylkesmannen krevd at kommunene retter seg etter vedtaket, og innretter dispensasjonspraksisen etter dette. Dessverre har det ikke skjedd. Enkelte kommuner har i disse 10 årene ikke etterkommet Fylkesmannens anmodning, men fortsatt å innvilge samme type dispensasjoner som før.
I dette scenariet mener vi at kommunene ikke er egnet til å forvalte ansvaret med
å opprette scooterløyper. Forslaget sier ingenting om at det skal være max 100 km løype pr kommune, eller noen annen begrensning. Forslaget går ut på at kommunene skal følge reglene i Plan- og bygningsloven. Det er alt. Forsøket i de 7 kommunene viser at friluftsinteressene kommer til kort i den kommunale planleggingen.
Det tryggeste er at Fylkesmannen har myndigheten til å opprette scooterløypene. Ikke
kommunene. Det kommunale selvstyret kan sikres på andre måter.
Hanne Herrman
daglig leder
Norsk forening mot støy