Rettferdig pris til bonden

Kontakt personen bak underskriftskampanjen

Dette diskusjonstemaet har blitt automatisk laget fra Rettferdig pris til bonden-oppropet.


Gjest

#26 Om alle melkebøndene dumpet en levering, ville dette skape vanvittige konsekvenser!

2014-05-08 09:05

Byknøl

#27 Alt som før

2014-05-08 14:03

Snakker om konservative innlegg. Her skal alt være som det alltid har vært. For det første, er det de 10% som man reagerer på? Eller er det summen? For overføringene fra staten til jirdbruksnæringen er vel den høyeste pr hode i Norge. Er dette ok for resten av oss? For det andre, det er klar politikk at man ønsker mer effektiv drift. Det er jo ikke det samme som å nedlegge norsk jordbruksproduksjon, men mer å tilrettelegge til moderne tider. For det tredje, kortreist mat er det bare fra nabolaget eller feks fra samme fylke?

Gjest

#28

2014-05-08 14:08

Det er på tide, at matvareprodusentene blir satt pris på. Mener det er helt uhørt at et land skal gjøre seg helt avhengig av bare store bønder eller utenlandske bønder.
Menigmann bør vite, at bøndene er opphavet til mange arbeidsplasser. Det er ikke bare bøndene som vil tjene på en vekst i inntekter, men også produsenter av landbruksutstyr, kraftfor, verktøy og så videre.

Gjest

#29

2014-05-08 15:13

Mange kloke innlegg, jeg er selv "deltids" bonde da arealet og typografien gjør at jeg med dagens avkasting pr produserte kg sauekjøtt ikke har mulighet til å forsørge min familie. Har i dag litt over 100 vinterfora sau. Ser det imidlertid som meningsfult å bidra til å opprettholde selvforsyningsgraden og kulturlandskapet rundt der vi bor ( driver også jorda til 9 andre bruk). Der er jo ikke sånn at man blir veldig rik av dette, medfører dobelt opp med jobb og det man får i oppgjør går i all hovedsak til å betale utgifter som tilfaller andre som driver med gjødsel, drivstoff, byggevarer, maskiner, strøm, forsikringer, kraftfor, frø osv. Om vi legger ned driften slik Listhaug gjerne vil, er det heller ikke store enheter som vil overta da arealet vil ligge for langt unna der hvor det er store nok jordbruksarealt til å ha en produksjon å leve av etter regjeringens målestokk. Med klima utfordringeen og de miljømessige utfordringene vi står ovenfor syns jeg det er underlig at regjeringen (Høyre må også medberegens her, da de stiller seg solidariske bak landbruksmenisterens retorikk og tankesett)ønsker å drastisk redusere antall enheter som produserer Norsk mat, redusere arealet som blir brukt til dette formålet og basere seg på større enheter som vil måtte medføre mer transport, større sårbarhet for smittsome sykdommer, og mindre produksjon på Norske resurser ( mindre areal som er lønsomt å drive). Når listhaug også ønsker å kutte ut erstatningene for rovdyrtap, samtidig som staten ønsker rovdyrene velkommen og lar beitedyr og annet vilt lide for det mener jeg det er et tydelig signal om at man ønsker et land hvor landskapet er gjengrodd, vi kjører fra by til by og importerer eller reiser til utlandet for å kjøpe mat. Ønsker flertallet av den Norske befolkning en slik utvikling må jeg respektere det og inse at alle ekstra timene for å bidra til Norsk matproduksjon og syselsetning ( liten skal ja vel,men likevel)ikke har livets rett. Blir dagens forslag fra Lishaug vedtatt håper jeg alle som velger å slutte personlig sender Landbruksmenisteren sin oppsigelse!

Gjest

#30 Re: Re:

2014-05-08 17:04

#19: melk - Re:

Hva gjør andre yrkesgrupper når de ikke får betalt for jobben de gjør ? Bonden produseres menneskets viktigste vare, men snille bønder har skjemt bort det norske folk, derfor gjør alle som de vil med en hel yrkesgruppe fordi ingen tror at bonden gjør annet enn å bøye hodet og takke for smulene han får. Norge er blant de landene som har den billigste maten i forhold til inntekt.

Nå får vi vente og se hva som skjer, noe er allerede planalagt, for lenge lenge siden, man venter sikkert bare på det riktige tidspunktet, og jeg ville bli overasket hvis det kun blir rundballer med sure fjes langs veien denne gangen. Listhaug modellen ville bety dramatieke konsekvenser for hele landet, selvfølgelig for bonden også, men tenk på alle som i sin tur er avhengig av bonden og bondens produkter. Derfor MÅ næringen denne gangen vise at de er i stand til å ta tilbake matmakten, men den kan kun utøves hvis alle, liten og stor, står solidarik sammen i "Bondesolidaritet" Hold motet oppe.

Står du forresten på mailinglista til Bondesolidaritet ?


Gjest

#31 Re:

2014-05-08 17:06

#29: -

De som vil bygge landet for fremtidige generasjone må bidra til å sette Listhaug fri, ikke bonden


Gjest

#32 Re: Alt som før

2014-05-08 17:09

#27: Byknøl - Alt som før

Da danskene forsøkte dette endte de opp som gjeldsslaver, mulig vi også burde prøve samme modellen


Gjest

#33

2014-05-08 19:21

Nok er nok, bøndene må bli tatt på alvor!
Bondesolidaritet

#34 Re: Sammenligning med Canada

2014-05-08 21:38

#23: Ina - Sammenligning med Canada

Hei Ina,

Sammenligningen går på hvor stor andel av sluttmarkedsprisen som går til bønder i Norge sammenlignet med i Canada. Canada er ikke akkurat som Norge (flere folk, annen topografi), men med tanke på utviklingsnivå kan Norge og Canada sammenlignes. Hvor stor del bonden sitter igjen med, viser godt hvilken landbrukspolitikk de ulike landene fører.


Gjest

#35 Re: Alt som før

2014-05-09 00:34

#27: Byknøl - Alt som før

Her har vi en som ikke skjønner annet enn hva Trygve Hegnar har spyttet ut i alle år. Er det så vanskelig å forstå at overføringene til landbruket ikke er en utgift for staten, men den beste investeringen den gjør i året. Hadde oljefondet blitt plassert med samme avkastning, ville verdien av fondet i dag overgått enhver fantasi.

Jeg ser ingen som kritiserer avkastningen til oljefondet - 15% i 2013, men å kritisere bøndene for å øke verdien av overføringene med mer enn 900 % - det er for aldrende kapitalister og andre uvitende en selvfølge!


Gjest

#36 Re: Re: Alt som før

2014-05-09 07:25

#35: - Re: Alt som før

Dette kan aldri gå bra! Innlegget ovenfor gjenspeiler det vi har måttet hørt på i alle år. - 'Oss andre' - Bonden blir sammenlignet med en industriarbeider, eller som sist lest- 'skal sammenlignes med en allminnelig person bebodd i spredd bebyggelse' -fordi dette reflekterer lavere bokostnader enn i byene! Er det mulig! Bøndene i Norge bærer finansieringen for sin egen arbeidsplass, hvor de også bor. De fleste og i allefall de nyetablerte bøndene, som det nødvendigvis til stadighet vil være rett så mange av, bærer en finansiering langt over hva 'de andre' noen gang måtte oppleve å bli utsatt for, med mindre de har pådratt seg en stor gjeld pga for fin bolig eller andre frivillige luksusgoder.

Det ansvaret bonden tar i samfunnet og for egen arbeidsplass, må respekteres og verdsettes ut i fra helt annet grunnlag enn i dag! Bonden får ikke overføringer fra staten til privat lønn, men for å holde en stor og veldig viktig landsdekkende næring i gang!

Men, så lenge 'de andre' tror at overføringene går rett i lommeforet til bonden, vil vi aldri få en reel forståelse for landbruket. Bondens egne talsrør, virker totalt lammet i forhold til å fortelle folket hva de virkelig får tilbake for de vel anvendte overføringene til landbruket.


Gjest

#37

2014-05-09 08:03

Høgare pris til bonden, lægre subsidier kombinert med høgare importvern. Lær av Sveits!

Gjest

#38

2014-05-09 12:54

rettferdig pris

Gjest

#39

2014-05-09 18:09

Mø treng støtte te landbruket og te alle distrikte våre. Utta landbruket stoppa heile Norge. Kan nokon arrangere eit demonstrasjonstog?


Gjest

#40

2014-05-09 19:19

Viktig!

Gjest

#41

2014-05-10 11:00

Utan landbruket stoppar Norge!

Gjest

#42

2014-05-13 22:36

Jeg vil ha NORSK trygg mat. Betaler gjerne mer for maten, men det ekstra jeg betaler SKAL i sin helhet gå til bonden. Tror ingen andre yrkesgrupper ville ha funnet seg i å tjene så lite som mange av våre bønner gjør. Jeg vil ha mangfoldet i jordbruket. Vi trenger de små også. Hva gjør vi hvis ting endrer seg på kloden vår å vi ikke kan importere mat uten fra... Det er på tide å se litt lengre en lommeboka nå.

Gjest

#43

2014-05-14 07:54

Sylvi sa i går at landbruket må produsere hva forbrukerne vil ha. Jeg vil ha kjøtt, melk og grønt fra Norge, og et levende distriktslandbruk. 3% av Norges areal er matjord. Det er ikke mye å skryte av. HEIA BØNDENE!!!

Gjest

#44

2014-05-14 08:14

Signer alle sammen...

Gjest

#45

2014-05-14 16:30

Du kødder ikke med det fundamentale i menneskets verden! Jeg støtter bøndene fult ut. Vi bør også tenke på selvberging tilfelle katastrofe. Det å bygge opp nytt kulturlandskap, er ikke gjort over natta. Det tar år.

Med litt erfaring fra mitt daglige liv, og litt familiær identitet med deler av balkans verde(Kosovo), skjønner jeg at det ikke lønner seg å konstruere industrielt landbruk. Etter Titos "konkurs" ble det plutselig veldig lite aktivite.Landbruket gikk adundas. Når en eier eier alt, blir det svært gale for mange på en gang. Og det varer i tiår. Høyresiden i Norsk politik er litt som Mao, Tito og Stalin: Problemstillingen deres har fokus på effektivitet av å kunne samle alt under få paraplyer. Da tjener alle på det.

Gjest

#46

2014-05-14 17:05

NORGE E NULL UTEN BØNDE!!!!!

Gjest

#47

2014-05-14 18:14

Stå på!

Gjest

#48

2014-05-14 19:52

Viktig sak!

Gjest

#49

2014-05-15 05:30

Signert!

Gjest

#50

2014-05-15 06:43

Ja til bærekraftig distriktslandbruk i Norge!