Behov for oppdatering av uteområdet for Solvorn barnehage
Til Luster kommune barn og oppvekst
v/Oddbjørg Ese
Foreldregruppa i Solvorn barnehage inviterer herved kommunen til synfaring av uteareal i Solvorn barnehage. Vi som foreldre er bekymret over manglende variasjon, kvalitet og tilrettelegging for blant annet fysisk aktivitet, motorisk utvikling og sosialt samspill.
Etter barnehagelova § 1.Formål skal «Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter…»..» Videre heter det i § 2. Barnehagens innhold at 1) «…barnehagen skal gi barn muligheter for lek, livsutfoldelse og meningsfylte opplevelser og aktiviteter.», 2) «…barnehagen skal ta hensyn til barnas alder, funksjonsnivå, kjønn, sosiale, etniske og kulturelle bakgrunn…» og 3) «…barnehagen skal ha en helsefremmende og en forebyggende funksjon og bidra til å utjevne sosiale forskjeller.»
Barn er institusjonalisert på en helt annen måte enn tidligere, og tid i barnehager utgjør en stor del av barnas hverdagsliv. Utetiden inngår som en sentral del av barnas hverdag. Dette gir noen mulighet og det gir noen begrensninger. I denne sammenhengen er foreldregruppa bekymret over begrensningene uteområdet i Solvorn barnehage gir barna våre.
I rapport om uteområder fra barnehager[1] og skoler trekkes det frem at uteområdet først og fremst er barnas fristed og en arena for lek, men det har også betydning for fysisk aktivitet og motorisk utvikling. Det er videre viktig at uteområdene er attraktive som sosiale møteplasser enten det er i lek og aktivitet, eller som steder der barna kan trekke seg tilbake alene eller i mindre grupper. Hvordan uteområdet er utformet er helt avgjørende for barns opplevelse av området, og ut fra teoretiske perspektiver knyttet til «affordence» oppfatter barn elementer i landskapet som funksjoner, det vil si hva de kan tilby: muligheter til å klatre, skli, hoppe, kaste, bygg[2]. På grunn av manglende variasjon i bygde elementer, underlag og naturlige elementer er vi bekymret for manglende tilrettelegging og stimuli for barna i barnehagen.
I rapport for uteareal for barnehager og skoler[1] fremkommer anbefalinger for uteareal i skoler og barnehager. Det vektlegges at uteområdene bør inneholde naturelementer/terreng som er viktige for sosiale møteplasser, lek, mangfoldig bruk, fysisk aktivitet og motorisk utvikling. Videre er det viktig at det tilrettelegges for både sol og skygge, spesielt med tanke på helseskadelig UV-stråling. Innholdet må være variert med funksjoner tilpasset alle uavhengig av alder og funksjonsnivå. Det er også viktig å tilrettelegge for rolige soner der det er mulig for barna/ elevene å trekke seg tilbake. Et siste element er å tilrettelegge for sosiale møteplasser.
Totalt sett opplever vi i foreldregruppa av barnehagens uteområder i svært liten grad imøtekommer anbefalingene for uteområder i barnehager. Vi har utformet en ønskeliste med hva uteområdet trenger og hva vi som foreldregruppe kan bidra med. Vi ønsker å få kommunen med på laget for å tilrettelegge for at Luster kommune sine barn og fremtid sikres med like muligheter uavhengig av hvilken barnehagen man går i.
Vi ser frem til å diskutere mulighetene for utearealet med dere.
Vennlig hilsen
Liste over ønskede tiltak:
1. Aktivitetstårn/båt
2. Mer plen/grøntområde
3. Grillhytte
4. Halvtak for å skape skygge/le
5. Trær og busker langs gjerde mot vegen
[1] Ottesen m.fl. (2019) Uteområder i barnehager og skoler. Hvordan sikre god kvalitet i utformingen. ISBN: 978-82-575-1659-8
[2] Fjørtoft, I. (2011). Læringslandskap og bruk av kroppen. I: Naturfagsenteret (red.). Tilgjengelig fra: https:// www.naturfag.no/artikkel/vis.html?tid=1686773 lastet ned 21.07.2019.)
Solveig Nordengen Hatlevoll Kontakt personen bak underskriftskampanjen