Underskriftskampanje mot planforslaget ‘‘LILLEAKERBYEN’’

Kontakt personen bak underskriftskampanjen

LILLEAKERBYEN | FELLESUTTALELSE FRA NABOGRUPPE

2022-09-06 12:47:00

 

Mustad01.png

UNDERSKRIFTSKAMPANJE MOT PLANFORSLAGET ‘‘LILLEAKERBYEN’’

Kjære naboer på Lilleaker, Sollerud og Jar. Eiendomsutvikler Mustad har som dere kanskje vet store planer for vårt område, og så langt har de gjort veldig mye bra. Nå har de imidlertid laget et reguleringsforslag som er ute på høring som nok ikke vil være så positivt for nærmiljøet. Hele området fra Lilleaker trikkestasjon til E18 (Coop, Kiwi, Mustadsvei 1, ned til Lysaker stasjon og mellom Lilleakerveien inn over Lysakerelven mot Jaråsen er i forvandling.

Vi er to naboer i Haråsveien som begge jobber med arkitektur, og dermed har gode forutsetninger for å forstå de nye planene, og vi har tatt et kritisk blikk på det som nå er ute på høring. Slik vi ser det er området planlagt med store høyder, spesielt mot Lilleakerveien, noe som vil gi store konsekvenser for vårt eksisterende nærmiljø. Planforslaget ligger for tiden på høring. Selv om Plan- og bygg ikke anbefaler forlaget, er det sittende byråd som fatter vedtak. Går denne reguleringen gjennom, nytter det ikke klage når nabovarselet kommer i posten, -ei heller har vi noe vi skulle sagt når de begynner å grave og bygge og man ser realitetene. Vi må alle si fra nå, før det er for sent.

HER ER VÅRE HOVEDARGUMENTER TIL EN FELLES HØRINGSUTTALELSE:

• Navlebeskuende reguleringsforslag: Forslaget tar bare hensyn til intern logikk og behov i prosjektet, uten omsorg for eksisterende bebyggelse og beboere i området. Hele østsiden av CC vest området blir sterkt berørt og Vestsiden av elven med Jaråsen vil tilsynelatende miste både utsikt og det lille de har av sol på dagtid.

• Høyder mot Lilleakerveien: Vedlagte bilder viser en slående likhet mellom det utskjelte Lørenbyen og Mustads illustrasjon vist mot Lilleakerveien. Det blir trangt og smalt og de lukkede rommene med de minste vinduene mot gateløpet. Den åpne fasaden med oppholdsrom og utearealer vil bli vendt innover.

• Utsyn: På grunn av de foreslåtte høye byggene vil Lilleakerveien miste kontakten med  fjorden og den grønne Jar åsen som vi i dag ser. Mustads vei 1 (det gule teglbygget ved øvre inngang til CC), er i dag omtrent samme høyde (+52.3) som mesteparten av de nye byggene som legges tett på,  langs Lilleakerveien.

NYE, FORESLÅTTE HØYDER ( I tillegg ser det ut som at det kan bygges ca. 5 meter høyere enn vist på alle illustrasjoner og sol/skyggestudier)

Mustad02lite1.pngMustad03.png

•         Solforhold i Lilleakerveien og området rundt:

- Selve gateløpet: For fotgjengere i dagligliv blir solen borte. Gaten er skyggelagt fra sen lunsj, hele året.         
- Eksisterende bebyggelse langs Lilleakerveiens østside: Disse boligene får en tett vegg mot seg og tilnærmet ingen sol.
- Eksisterende bebyggelse i Haråsveien: Vil miste solen i vinterhalvåret fordi den nye muren av bygg mot Lilleakerveien vil ligge som en ny horisont.

Paradokset er at eksisterende beboere i området frarøves sol og utsyn fra sine enheter, mens beboere internt i det nye prosjektet er sikret et minimums antall timer med sol på sitt uteareal gjennom Plan og Bygningsloven.

Mustad04.png

•         Lilleaker har i dag småby karakter, og er i det hele velsignet med gode nabolag der mye samhold og bekjentskaper pleies. Når vi skal bo ved knutepunkt, og i tillegg skal bo tettere og i mindre enheter, er det desto viktigere at uteområder, dag- og sollysforhold er gode, for alle. Husene vi bygger skal romme livet vårt. Vi skal ønske å bo der, helst i lengre perioder av livet - slik at det oppstår et bomiljø vi kan trives i. Et bomiljø som bygger samhold og lokalsamfunn. Høyhus gjør ikke det. Dersom dette forsvinner er det sannsynlig at år med opparbeidet nabolagssamhold forvitrer.

•         Byggeplass i 15-20 år: De voldsomme gravearbeidene de legger opp til vil medføre veldig mye støy fra anleggsmaskiner i tillegg kommer enerverende banking fra spunting og peling. Byggeplassen vi i dag opplever på nedre del i forbindelse med Fornebubanen vil bre seg oppover langs hele Lilleakerveien de neste 15- 20 årene.

•         Miljøregnskapet: Riving av nyere fungerende bebyggelse. Kontorbyggene som skal rives er 15-30 år. Dette er et svært lite bærekraftig og fremtidsrettet tankesett. En hensiktsmessig utnyttelse av eksisterende bygg gir en genuin materialbesparelse, og miljøregnskapet kan aldri forsvares ved demontering og nybygg av energieffektive bygg. Reguleringsplanen til Mustad virker utdatert i forhold til måten vi som samfunn er forpliktet til å tenke gjenbruk og nøkternhet.

•         Grunnarbeider: Det skal graves 20 meter ned under dagens nivå på Lilleakerveien (i øverste del fra kote +2830, ned til kote +6-8). Graving under 0.3 m i jordmasser frigir store mengder karbon, samtidig som transport av slike enorme mengder vil medføre store miljøbelastninger, som man i dagens miljøregnskap betrakter som svært uheldig. Mustads idé vitner om et tankesett man hadde for 10-15 år siden før vi hadde forståelse for de enorme konsekvensene slike byggeplasser har for bærekraft og vårt felles miljø.

•         Stort handelsareal: Mustad’s illustrasjoner baserer seg på et yrende gateliv som gir inntrykk av at dagens senter skal erstattes av en hyggelig småbystruktur. Vi beboere og myndigheter er lovet noe som ligner Grünerløkka, men sannheten er at det er lagt opp til en regulering hvor det fortsatt er plass til et underjordisk handelsareal tilsvarende dagens CC vest, m.a.o. det som eventuelt måtte komme av yrende gateliv vil komme i tillegg til, og ikke i steden for, et stort kjøpesenter.                                                                                                                

Med vennlig hilsen Mira Refsum og Ellen Ledsten

1. MAI KL. 18 ( I tillegg ser det ut som at det kan bygges ca. 5 meter høyere enn vist på alle illustrasjoner og sol/skyggestudier)

Mustad05.pngPunkter til Plan og bygg utover de ovennevnte blir: Omkringliggende landskap og topografi er ikke hensyntatt, fjernvirkning, parkeringsbestemmelser, størrelse på leiligheter, andel kontor/handel/bolig, regulerte høyder versus illustrerte høyder, grøntstruktur i gater og langs Lilleakerveien.


Oppropet mot utbyggingen på Lilleaker



Del denne underskriftskampanjen

Hjelp dette oppropet å innhente flere signaturer.

Hvordan markedsføre et opprop?

  • Del oppropet på Facebook-veggen din og i grupper som har med emnet i oppropet ditt å gjøre.
  • Kontakt vennene dine
    1. Skriv en melding der du forteller om hvorfor du har signert dette oppropet. Det er mer sannsynlig at folk signerer hvis de forstår hvor viktig temaet er.
    2. Kopier og lim inn nettadressen til oppropet i meldingen din.
    3. Send beskjeden ved hjelp av e-post, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram og LinkedIn.



Betalt annonsering

Vi vil annonsere dette oppropet til 3000 mennesker.

Lær mer ...