VI KREVER AT NORSK PRESSE UTVISER KRIGSJOURNALISTISK INTEGRITET

 

394913622_18395612749034727_6593469404865297233_n.jpg

Foto: Motaz Azaiza

 

Midnatt, 26. oktober 2023:

I skrivende stund går sykehusene i Gaza tomme for drivstoff til sine aggregater. Det er nå over 17 000 skadde, de fleste av dem er kvinner og barn. Pasienter opereres uten bedøvelse. Kirurger opererer i mørket. Amputasjoner skjer på løpende bånd for å hindre at infeksjoner sprer seg. Lidelsene er i ferd med å nå en smertegrense der det blir umulig å gi livsviktig helsehjelp. Samtidig fortsetter Israels bombetokt.

Akkurat nå i sosiale medier, deler desperate journalister og sivile i Gaza utallige videoklipp fra sykehus. Vi er vitne til et helsevesen i total kollaps med hardt skadde som hyler i smerte uten tilgang på medisin eller drikkevann. Akkurat nå florerer det med bilder og videoer av drepte barn og krigsofre som hyler etter hjelp fra verden på utsiden. Men er det virkelig gjennom sosiale medier vi skal forstå hvor kritisk denne situasjonen er?

Vi mener at norsk presse er pliktig til å sette denne barbariske realiteten høyere opp på dagsorden. I 2014 skrev daværende nyhetsredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk (i dag etikkredaktør i NRK), at det å utvise krigsjournalistisk integritet innebærer å dokumentere krigens konsekvenser for det som alltid er den svakeste parten i en konflikt: sivilbefolkningen. I 2022 skrev mangeårig utenrikskorrespondent i NRK, Tomm Kristiansen, at når redaksjoner velger å ikke publisere de sterkeste bildene eller historiene fra en krig, slipper også styresmakter å svare for uhyrlighetene de står for. 

Vi mener dagens mangelfulle rapportering, i alle norske store medier, er et grovt brudd på pressens etiske regler (se punkt 1.1, 1.3, 1.4, 2.3, 3.4, 4.3, 4.4, 4.13 i Vær Varsom-plakaten). Hvis mediene unnlater å rapportere blir de – i verste fall på grunn av sin passivitet – medskyldige i et folkemord.

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) har til nå delt sine egne drivstoffforsyninger, slik at sykehus i Gaza kan desinfisere skittent vann, opprettholde inkubatorer, livsstøttemaskiner og annet livsviktig utstyr. UNRWA har varslet om at deres aggregater vil gå tomme for drivstoff i dag, torsdag 26. oktober.

Mens vi venter på at Norge fordømmer den israelske okkupasjonen og de pågående krigsforbrytelsene mot det palestinske folket, kan vi ikke lenger vente på at norske medier skal gjøre jobben sin. Vi krever at pressen faktisk dekker krigsforbrytelsene og den humanitære katastrofen vi er vitne til i Gaza nå! 

 

 

NB! Kilder vedlagt under kunngjøringer


Jeanett Andrea Søderstrøm og Mona Merrachi    Kontakt personen bak underskriftskampanjen

Signer dette oppropet

Ved å signere gir jeg Jeanett Andrea Søderstrøm og Mona Merrachi fullmakt til å overlevere informasjonen som jeg gir på dette skjemaet til de som har mulighet til å gjøre noe med denne saken.


ELLER

Vi viser ikke e-postadressen din offentlig på nettet.

Vi viser ikke e-postadressen din offentlig på nettet.
Betalt annonsering

Vi vil annonsere dette oppropet til 3000 mennesker.

Lær mer ...