UD må snarest få Dr Joseph Nkusi ut av fengsel og tilbake til Norge

5511C9F8-BD7B-49D7-82D4-9B84CEE472FC.jpeg

Vi støtter kravet om at Dr Joseph Nkusi må løslates fra fengsel i Rwanda og hentes tilbake til Norge. 

Dr Joseph Nkusi er rwandisk statsborger. Han kom til Norge i 2009, som forsker ved Universitetet i Bergen. I 2010 hoppet han av og søkte beskyttelse som flyktning i Norge. Utlendingsnemnda (UNE) trodde ikke på hans forklaring om at han var kritiker av det rwandiske regime og derfor risikerte forfølgelse om han skulle returnere til sitt hjemland.

I oktober 2016 ble han arrestert og tvangsutsendt til Kigali, hovedstaden i Rwanda. Han havnet rett i fengsel.

I 2018 ble han dømt til 10 års fengsel på grunn av innholdet i artikler som han hadde publisert på egen blogg under oppholdet i Norge og som inneholdt kritikk av det sittende regime (diktatur). Han anket dommen.

Etter at dommen ble kjent, valgte UNE å gjennomgå saken på nytt. De innså at de hadde begått en alvorlig feil da de nektet å gi Joseph Nkusi beskyttelse. Tidligere vedtak ble omgjort. Nkusi ble innvilget beskyttelse, arbeidstillatelse og rett til å bli gjenforent med sin familie i Norge. Nkusi er gift og har to mindreårige barn. 

Etter dette sto norske myndigheter overfor et åpenbart problem; hvordan bringe Joseph Nkusi i sikkerhet i Norge?

Det falt dom i ankesaken 13.09.2019. Aftenposten meldte 16.09.2019 at straffen på 10 års fengsel er blitt opprettholdt. Nkusis norske advokat, Brynjulf Risnes, uttalte til avisen at han nå vil be Utenriksdepartementet (UD) gå inn i saken og via diplomatiske kanaler forsøke å få straffen redusert eller få Nkusi utlevert til Norge. Risnes fortalte at dette er en sak som gjør sterkt inntrykk på han.

 – Dette er en fryktelig tragisk sak. Her er det gjort feil fra Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda og tingretten som får store følger for Nkusi og hans familie. Det er nå naturlig at Norge gjør alt som står i Norges makt for å hjelpe han og hans familie, så langt det er mulig.

– Jeg vil nå ta kontakt med UD og be om at UD følger opp. Dette er en sak der norske myndigheter har erkjent feil som har fått dramatiske konsekvenser for Nkusi. Han har kone og to barn som er i en svært fortvilet situasjon, uttalte Risnes til Aftenposten.

Underskriverne av dette opprop stiller seg bak advokat Risnes anmodning overfor UD. Det er nødvendig snarest å få Joseph Nkusi ut av fengsel og tilbake til Norge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fred Winther Holt, ESPOIR menneskerettsgruppe    Kontakt personen bak underskriftskampanjen

Signer dette oppropet

Ved å signere godtar jeg at Fred Winther Holt, ESPOIR menneskerettsgruppe vil kunne se all informasjon jeg oppgir på dette skjemaet.

Vi viser ikke e-postadressen din offentlig på nettet.

Vi viser ikke e-postadressen din offentlig på nettet.

Vi viser ikke telefonnummeret ditt offentlig på nettet.


Jeg samtykker til behandling av opplysningene jeg oppgir på dette skjemaet for følgende formål:
Betalt annonsering

Vi vil annonsere dette oppropet til 3000 mennesker.

Lær mer ...