Ja til Søndagsåpne Butikker!

Søndagsåpent skader ingen! Opphev forbudet!

Fremskrittspartiet og Venstre er de eneste partiene på Stortinget som mener at myndighetene ikke skal blande seg i når butikkene holder åpent, dette til tross for at dagens utdaterte lovverk er et angrep på eiendomsretten og har en rekke negative konsekvenser for folk flest. Det å tillate søndagsåpne butikker hadde ikke hadde skadet noen, det hadde bare skapt mer valgfrihet, flere arbeidsplasser og mer økonomisk vekst.

Folk flest ville vært enig i at Søndagsåpne Butikker bør tillates hvis de hadde visst hva som er argumentene for det. Vi vil spre mer bevissthet rundt konsekvensene av dagens særnorske lovverk og hvordan det påvirker studenter og folk flest negativt, og jo flere underskrifter vi får, jo mer oppmerksomhet får vi rundt denne viktige saken!

13130968_10154155899586880_726139221465688468_o.jpg

Her er 7 grunner til at butikkene bør få bestemme selv når de vil holde åpent!

1. Søndagsåpent skader ingen. Det at jeg tar meg en handletur på søndager hindrer ikke deg fra å bruke søndag som en hviledag, og det at butikkene kan holde åpent går ikke utover noens frihet, tvert imot gir det bare mer valgfrihet til alle. Hvis forbrukerne av en eller annen grunn opplever søndagsåpent som en ulempe så kan de velge å ikke handle på søndager og butikkene vil gå tilbake til å holde stengt. Dette handler om en ting; Nemlig å flytte makta over fra myndighetene til forbrukerne.

2. Hensynet til eiendomsretten må komme først. Staten har ingenting med å blande seg i når butikkene kan holde åpent, dette må selvfølgelig være opp til butikkeierne og deres ansatte.

3. Søndagsåpne butikker ville vært et megaløft for studentøkonomien. I dag er det tusenvis av fattige studenter som lever kun på studielån og stipend, fordi de ikke har klart å skaffe seg en ekstrajobb. Etterspørselen etter butikkjobber i en by som Trondheim er helt enorm, butikkledere opplever å få flere tusen søknader på stillingene som lyses ut, og det er bare de heldigste som klarer å få seg jobb, hvertfall på en ukedag hvor det faktisk passer å jobbe. Hvis vi hadde tillat søndagsåpent så hadde veldig mange butikker i studentbyer valgt å holde åpent, og de ville enten ansatt studenter som sårt trenger en ekstrainntekt, eller de ville gitt deltidsansatte muligheten til å gå opp i stilling.

4. Lavere priser. Sosialistene har lenge prøvd å hevde at søndagsåpne butikker ville ført til høyere priser, men all erfaringer fra andre land tyder på det motsatte. En OECD-rapport med studier av 30 land over 12 år har vist at søndagsåpne butikker fører til økt sysselsetting, stabile priser og mer konkurranse.  I dag er det eneste alternativet for mange å handle på kiosk, flere butikker er dyrere på søndager, og de små dyre jokershappene tjener masse på at folk handler dyrt på søndag, fordi de ikke har noe annet alternativ. Hvis butikkene derimot hadde fått konkurrere fritt også på søndager så tyder det meste på at prisene ville vært på ca samme nivå som på ukedager, eller kanskje lavere, men hvertfall ikke høyere.

5. Søndagsåpne butikker er nesten lov allerede. I dag kan butikkene holde åpent hvis de har et areal på under 100 kvadratmeter, og er det en ting som er slitsomt å gjøre på en søndag, så er det å brøyte seg igjennom en liten brustadbu bare for å kjøpe en ting du hadde glemt til søndagsmiddagen. Det å handle på søndager kunne vært en behagelig opplevelse, isteden har det for mange blitt en stor byrde som ødelegger hviledagen, spesielt for mennesker med klaustrofobi. Man finner ikke de varene man trenger, man må ofte stå i lang kø og man kan nesten ikke snu seg uten å kræsje i en annen kunde. Det nåværende lovverket gir ikke bare kundene en dårlig handleopplevelse, det fører til at kjedene bruker millioner på å bygge spesiallagde søndagsbutikker. I Flå, Engerdal og Gol får de midlertidig lov til å holde åpent, fordi disse stedene er definert som turiststeder, mens i f.eks Oslo som er Norges største reisemål med millioner av besøkende hvert år er det forbudt. Denne logikken finnes ikke i noen andre land enn Norge, det er direkte pinlig.

6. Søndag er en god handledag. Mange med en travel hverdag vil velge å handle på søndager. Da har man tid og ro til å planlegge kjøpene og ta en ordentlig handletur. Hvis man vil handle inn for hele uka med dagens lovverk så må man enten gjøre det på mandag etter en lang dag på jobb eller på Lørdag når det er størst press på butikkene. Med Søndagsåpne butikker vil folk stå helt fritt til å handle når det passer passer best for dem. Det vil også bli mindre press på Fredager og Lørdager, og handlingen vil bli mer spredd utover helga, noe som er bra både for forbrukerne og for de ansatte.

7. Det vil være bra for økonomien. Søndagsåpne butikker fører til økt økonomisk aktivitet og flere arbeidsplasser, noe som gir mer økonomisk vekst og velstand for folk flest.

Hvis du er enig i at myndighetene skal slutte å blande seg i når butikkene holder åpent, skriv under på vår underskriftskampanje og hjelp oss å få mer oppmerksomhet rundt denne viktige saken!

Signer dette oppropet

Ved å signere gir jeg Trondheim FpU fullmakt til å overlevere informasjonen som jeg gir på dette skjemaet til de som har mulighet til å gjøre noe med denne saken.


ELLER
Betalt annonsering

Vi vil annonsere dette oppropet til 3000 mennesker.

Lær mer ...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )