Vi ønsker H.H Dalai Lama velkommen inn på Stortinget


Gjest

/ #29

2014-04-27 15:04

Tibet har vært okkupert og brutalt undertrykt siden invasjonen i 1950, uten at verdenssamfunnet har brydd seg nevneverdig. Dersom Norge nå bøyer av i støtten til Tibet, gir vi et tydelig signal til kineserne om at vi kan trues til taushet. En slik underkastelse har vi ikke råd til.

Da Stortinget er Norges folkevalgte nasjonalforsamling og utgjør selve kjernen for vårt demokrati, blir dette et veldig tydelig signal til Norges befolkning: Stortinget setter penger foran demokrati. Stortinget vil skade sitt eget omdømme dersom de avstår fra å møte Dalai Lama. Jeg ber derfor Stortingets presidentskap om å invitere Dalai Lama til Stortinget.

Det faktum at Norge blir møtt med økonomiske sanksjoner fra Kina etter tildelingen av nobelprisen til kineseren Liu Xiaobo, viser at norske standpunkt til demokrati blir lagt merke til av kinesiske myndigheter. Men Kina rammer også seg selv gjennom sine egne økonomiske sanksjoner mot oss. Så slik sett bidrar de til selv å styrke vekten av det vi foretar oss her i Norge.

Årsaken til at kineserne har overtatt en stor del av verdens vareproduksjon, kommer av at de tilbyr vilkår for vareproduksjon som ikke ville blitt tillatt i et demokrati. Vi bør i solidarite med demokratiforkjempere i Kina kreve at varer som importeres til oss må produseres på betingelser som er akseptable for arbeidsmiljø og miljø, dvs på betingelser som ville blitt tillatt i Norge. 

For å sitere Arnulf Øverland: Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.