Nei til reservasjonsrett for fastleger


Gjest

/ #528

2014-03-18 11:52

At en offentlig betalt person skal kunne reservere seg mot deler av stillingsinstruksen er uakseptabelt. Når det i tillegg går utover kvinner og jenter i en sårbar situasjon så her det grunn til å protestere ekstra.
Her er teksten til høringsbrevet jeg har levert:
HØRINGSUTTALELSE - RESERVASJONSRETT FOR FASTLEGER I FORBINDELSE MED HENVISNING TIL ABORT.

Legers reservasjonsmulighet eller -rett til ikke å henvise til abort er et alvorlig angrep på loven om selvbestemt abort.
En fastlege som mottar lønn fra det offentlige på grunnlag av antall pasienter på listene sine, skal ikke kunne reservere seg mot en del av den jobben han/hun har valgt selv.
Det er ikke en selvfølgelig rett for alle leger å bli fastlege, men det er en selvfølge at alle pasienter får den helsehjelpen han og hun trenger og har lovlig rett på.
Med dette forslaget setter dere legenes overbevisning foran kvinners rett til helsehjelp.

Pr. i dag er det ikke lov for en fastlege å reservere seg, men det viser seg at mange gjør det allerede. Dere vil belønne disse lovbryterne med å tilpasse loven til dem.
I høringsuttalelsen står det at reservasjonsmuligheten ikke skal gjelde forskrivning eller innsetting av prevensjon eller henvisning til assistert befruktning, men dette kommer helt sikkert til å bli et krav fra de legene som nekter dette i dag.

Hvor skal dere sette grensen for hvem som skal kunne reservere seg mot hva?
Hvilke yrkesgruppe kommer etter?
Skal ansatte innen brannvesen og politi kunne reservere seg mot å hjelpe jenter/kvinner som ikke er kledd etter deres religiøse overbevisning?
Skal en farmasøyt/apotektekniker kunne reservere seg mot å selge diverse medisiner?
Skal en ekspeditør i en dagligvarebutikk kunne reservere seg mot å selge svinekjøtt, alkohol og kondomer?
Skal en drosjesjåfør eller bussjåfør kunne reservere seg mot å transportere blinde med førerhund?
Noen drosjesjåfører nekter blinde med førerhund allerede nå, det er ikke lov, men skal dere belønne de lovbryterne med en reservasjonsmulighet også?

Dere begir dere ut på en farlig vei ved å gi en yrkesgruppe en rettighet til å reservere seg mot en del av stillingsinstruksen.