Mot kutt av lederstillinger i Grünerløkka-barnehagene

Kasosma

/ #4 Re: Re: Kutt i lederstillinger?

2014-03-15 13:48

#3: - Re: Kutt i lederstillinger?

Det er gjort mye forskning på myndiggjøring av medarbeidere og de resultatene det gir på måloppnåelse, trivsel, sykefravær, arbeidsmiljø, virksomhetsutvikling og økonomi. En sunn organisasjon har medarbeidere som har nødvendig handlingsrom innenfor sine definerte oppgaver og rammer som de kjenner. Altfor mange ansatte i barnehagene (ikke bare i bydel Grünerløkka) kjenner lite til de målene og rammene som styrer arbeidet, og føler (og får) for lite ansvar for virksomheten og innholdet. Med de nye lederteamene i barnehagene vil arbeidet med å myndiggjøre ansatte på alle nivåer bli tydeligere og bedre.

En slik modell ble innført i barnehagene i bydel Grünerløkka i 2008, men det har ikke blitt lagt stor nok vekt på gjennomføringen. Enkelte av barnehageenhetene har siden 2008 kommet veldig langt i dette arbeidet og har meget gode erfaringer, og enkelte enheter har ikke kommet så langt. De grepene som gjøres nå sikrer at alle enhetene gjennomfører modellen med myndiggjøring og ansvarliggjøring, og de ansatte, ikke bare i noen barnehager, men i alle. Det skaper medarbeidere som tør å jobbe selvstendig, ta ansvar for oppgavene og for å nå mål. Det bidrar til at alle har et faglig fokus i jobben sin og utvikler både seg selv og virksomheten pedagogisk og psykologisk. Det er liten tvil om at dette skaper gode arbeidsplasser, gode miljøer, lavere sykefravær, høyere trivsel og arbeidsglede. En slik utvikling forplanter seg også til miljøet og tilbudet til barna, både omsorgsmessig og pedagogisk.

De som jobber i barnehagen er kunnskapsmedarbeidere som i utgangspunktet har høy selvmotivasjon og er istand til å gjennomføre arbeidet selvstendig. Det er også slik at en organisasjon der medarbeiderne har et selvstendig handlingsrom, blir mer effektiv. Og der kommer den nå varslede innsparingen inn. Fra å være 27,5 ansatte på ledernivå der alle må gjøre alt, fra å bestille tørkepapir til strategisk planlegging, blir det nå 25 ansatte med definert oppgavefordeling der lederne kan konsentrere seg om lederoppgavene og den faglige utviklingen. De vil ikke bli fraværende i barnehagene, tvert imot, de vil bli mer synlige og mer tydelige i sin ledergjerning.