Nei til oppdrett på Mjønes

 

Undertegnede organisasjoner, virksomheter og enkeltpersoner vil be Bodø Kommune og Nordland Fylkeskommune si nei til søknaden fra Gildeskål Forskningsstasjon AS (GIFAS) om ny lokalitet for produksjon av laks på Mjønes i Bodø kommune.

 

Ved en eventuell ny søknad fra GIFAS eller andre ber vi om at den som har ansvar for høringen ikke benytter seg av minstekravet om offentlig utlysning. Vi mener at de som skal ta avgjørelsen, er best tjent med at høringen sendes direkte til berørte interesseorganisasjoner, kommuner og virksomheter.

 

Da området i arealplanen til Bodø kommune er avsatt til oppdrettsvirksomhet, ber vi også om at alle nye søknader i dette området avslås inntil det foreligger en felles forvaltningsplan for Skjerstadfjorden eller at områdets status er bekreftet ved neste rullering av arealplanen.

 

Skjerstadfjorden er en terskelfjord, som allerede har flere oppdrettsanlegg lengre inn i fjorden. Vi er bekymret for ytterligere oppdrett av flere grunner:

 

• Vi er bekymret over hvor mye oppdrett fjorden tåler, og mener at miljøkonsekvensene ved ytterligere oppdrett ikke er klarlagt.


• Den omsøkte lokalitet ligger i kjerneområdet for sportsfisket/fritidsfisket i Skjerstadfjorden, og et anlegg her vil ha stor negativ innvirkning på allmennhetens adgang til fiske i dette området. Nærheten til Bodø og Tverlandet, mange private hytter i området, og tilrettelegging for allmenheten gjennom båtutsett på Vågan og Naurstad gjør at denne lokaliteten, hvis man ser bort i fra selve Saltstraumen, er den mest benyttede sportsfiskeplassen i Skjerstadfjorden.


• Et oppdrettsanlegg på Mjønes vil ha store negative konsekvenser for den fisketurismen som bedrives av flere aktører i Skjerstadfjorden, og vi er bekymret for at det kan forringe mulighetene for ytterligere etablering av natur/reiselivbasert næringsvirksomhet.


• Området ligger bare 3, 85 km fra selve Saltstraumen og midt mellom Saltstraumen marine verneområde og Sjunkhatten nasjonalpark, og vil kunne bidra til å forringe inntrykket og opplevelsen av disse verneområdene.


• Problemene med lakselus i oppdrettsnæringa er ikke under kontroll! Derimot blir situasjonen forverret fra dag til dag, med massiv medisinbruk som så langt eneste virkemiddel. Meldingene om resistens mot lusemidler er urovekkende og når nå verdens største opprettselskap Marin Harvest går ut og ber om økt tilsyn, og mener at næringa ikke kan regulere seg selv illustrerer dette alvorligheten av problemet. Oppdrettsanlegg lengre inn i fjorden har historisk hatt lite problemer med lus på grunn av lavere saltinnhold i vannet, men her ute i fjorden hvor saltinnholdet er høyere er det helt umulig å forutse hvor store problemene kommer til å bli.  Vi er svært bekymret for hvordan et oppdrettsanlegg og mulig medisinbruk vil påvirke sjøørreten og øvrig fisk og krepsdyr i Skjerstadfjorden.


• Sjøørreten i Skjerstadfjorden er unik, både i nasjonal og internasjonal sammenheng. Det er en meget produktiv og storvokst bestand av sjøørret og det er ikke unormalt å få sjøørret på 5-7 kilo. Det er de siste årene tatt sjøørreter på over 10 kg på stang fra land på Mjønes, noe som er unikt også på landsbasis. Sjøørretfisket i Skjerstadfjorden har fått nasjonal oppmerksomhet gjennom artikler i blader og TV-produksjoner, og fiskere fra hele landet reiser til Skjerstadfjorden for å fiske sjøørret. Den omsøkte lokalitet ligger midt i kjerneområdet for dette fisket og vil således ha meget stor negativ innvirkning på dette fisket.

Følg også med på vår nettside og på Facebook

 


Bodø Jeger-og Fiskerforening    Kontakt personen bak underskriftskampanjen