Redd kursene våre - stopp studieforbundskuttet til frivilligheten


Gjest

/ #123 Kulturarv

2014-11-08 09:33

De gamle håndverkene våre lever ikke videre av seg selv. Ta en ting som bunadsøm. Mange går på kurs for å sy sin egen bunad, og lærer samtidig mange broderi- og sømteknikker. En god kurslærer har gjerne en utdannelse innen faget, og lang erfaring i håndverket de underviser i. Dette bør betales på lik linje med andre yrker der utdannelse og erfaring gir uttelling. F.eks. et bunadkurs må nødvendigvis gå over mange timer. Dermed blir det dyrt. Uten statsstøtte vil kursene bli enda dyrere, og folk vil kvie seg for å melde seg på kurs. Vi er mange som ser med bekymring på at bunadproduksjonen og dermed håndverket blir "flagget ut". Kompetansen blir borte, hvis ingen bringer det videre og overfører det til yngre generasjoner! Kurs er viktig!

Å drive med håndverk av alle slag er ikke bare "hobby". Det er i aller øyeste grad menatlhygiene. Det er bevist at å sette seg ned med et håndarbeide kan sidestilles med meditasjon, og gir en god pause i en ellers stresset hverdag. Det gir mening. Gleden over å skape noe med egne hender er en glede som ikke må undervurderes. En glede som de "skoleflinke teoretikerne" kanskje aldri har hatt gleden av å kjenne?

Håndverk av alle slag er i tillegg en del av kulturarven vår. Kunnskapen om mange teknikker og materialer står i fare for å bli borte. Snart er det ingen som kan skille mellom hekling, nålbinding og sprang når de ser en gjenstand i museene våre. Er det viktig! Ja, mange med meg mener det. Vi mister noe viktig i samfunnet kvis vi mister kunnskapen. Kunnskap som var en naturlig del av alle menneskers hverdag for bare et par generasjoner siden. Ikke minst kunnskap om materialer. Det er ikke bare å gå i skogen og hogge et hvilket som helst tre til hva som helst. De forskjellige treverk har forskjellige egenskaper, som egner seg til forskjellig bruk.

Mange unge sliter med å finne mening med tilværelsen, og mange sliter med det teoretiserte  samfunnet vi lever i. En del har oppdaget at gammelt håndverk i form av spinning, nålbinding, treskjæring, smiing osv. gir god terapi og pause fra vår tekniske og krevende hverdag.

Derfor er kursvirksomhet viktig for det norske folk! Kurs er kulturbæring. Kurs er tradisjonsoverføring! Behold støtten til kurs for voksne!