REDD FIDO


Gjest

/ #30

2014-01-08 21:58

Hei kjære Justisminister.

I kveld leste jeg et sørgelig innlegg som ble delt av noen på min facebook. Innlegget omhandlet en hund som heter Fido. 19.oktober 2013 tok politiet Fido fra sin eier, Ruben Johansen. Dette fordi det hadde vært en røykutvikling i leiligheten hans der brannvesenet ikke turte å ta seg inn i leiligheten fordi Fido visstnok var aggressiv og stresset. Johansen selv har vært en tung rusmisbruker av stoffer som blant annet Metadon. Han har vært inn og ut av rusrehabilitering en rekke ganger. For fire år siden ble derimot livet til Johansen snudd på hodet. Han fikk tilskudd av Bodø kommune og nav til å kjøpe en hund. Dette hadde Johansen og si om innkjøpet av Fido: "Fido fikk meg ut av rusmiljøet. Jeg flyttet opp på hytta, og gikk turer på to mil hver eneste dag. Jeg har slitt med sterk angst, som nesten hadde blitt borte, da politiet tok Fido.".

Dette er en mann som har funnet en ny sjanse i livet gjennom sin gode venn Fido. Fido er nå plassert på en kennel i Sulitjelma, en og en halv times kjøretur fra Bodø. Hunden sitter der fordi en av politimennene som tok seg inn i leiligheten til Johansen, dagen røykutviklingen skjedde, mente at Fido kunne se farlig ut og trodde hunden kanskje var av ulovlig rase. Fido er ikke merket med mikrochip med DNA-stamtavle, som han ifølge loven skal være.Politiet kan derfor heller ikke avgjøre om han er farlig, annet enn at Fido ligner på en farlig hund av utseende. Det er gjort DNA-tester av Fido, som med 56 prosent nøyaktighet, fastslo at hunden slekter på den lovlige rasen Dogo Canario. "Det er ifølge hundeloven hundeeier sitt ansvar å kunne dokumentere at hunden ikke er av en farlig rase. Da er microchip minstekravet til dokumentasjon. Om hunden ikke har det, skal den avlives, dersom den eksteriørmessig minner om en farlig hunderase", sier politiadvokat i Salten politidistrikt, Jorild Steindal til Avisa Nordland. Politiadvokaten har satt 11. januar som foreløpig frist for avliving av hunden. Mangelen på struktur og den grunnmuren som Fido var med på å bygge opp, forsvinner sakte men sikkert under føttene til Johansen. "Angsten har kommet tilbake, og jeg har blitt veldig deprimert. Dette er en følelse av maktesløshet som jeg aldri har vært borti før. Det er helt jævlig", sier han.

Politiadvokat Steindal sier at de ikke tar Ruben Johansen sine personlige forhold i betraktning, når de til slutt faller på en avgjørelse. "Vi forholder oss til hundeloven", avslutter hun. Det er forståelig nok at man ikke tar personlige forhold i betraktning, men i denne saken så stritter alt imot at Fido er en farlig hund eller en ulovlig hunderase. Som skrevet er det blitt gjort DNA-tester av Fido som anslår med 56 prosent nøyaktighet at hunden slekter på den lovlige rasen Dogo Canario. Det at Fido oppførte seg aggressivt og stresset under røykutviklingen er da ikke vanskelig å forstå i det hele tatt med tanke på at hunden hadde dødsangst. Jeg og alle andre som har et knust hjerte for Fido ønsker en endring av hundeloven som tillater denne type rasediskriminering , og der hundeeier står uten rettigheter mot lovhåndhevernes synsinger. Vi ønsker slutt på avliving av snille, velfungerende hunder!

Med vennlig hilsen
Inger-Elisabeth Hem.