Jeg støtter Simon Malkenes, og krever at reprimanden trekkes.

Dette oppropet er en oppfordring om å støtte Simon Malkenes, et krav om at reprimanden han har fått trekkes tilbake og et forsvar for lærernes ytringsfrihet.

FB_IMG_15244712867281.jpg

 

En ekstra oppfordring om å støtte oppropet rettes mot lærere og skolefolk (teksten ble først publisert i facebookgruppen Status Lærer):

 

LÆRER, REIS DEG! DETTE ER VÅR FELLES KAMP

Debatten om lærernes ytringsfrihet har rast den siste uken, med rette. Etter deltagelse på Dagsnytt 18 har Simon Malkenes blitt beskyldt for mange ting, deriblant å ha snakket nedsettende om elevene sine, da han ga en nøytral beskrivelse av hvordan en skoletime kan forløpe, fri for egen synsing.

Det er ikke greit at den som ytrer seg, i nøytrale ordelag, om det faktiske livet i klasserommet møtes med påstander om et negativt elevsyn, dårlige relasjoner til elever eller beskyldninger om å ha hengt ut elevene sine. Ekstra ille er det, etter min mening, når slike beskyldninger kommer fra andre lærerkolleger. Jeg har sett det i debatter tidligere, og det har også vært slik i denne debatten, som omtales som Malkenes-saken.

Malkenes stilte opp i Dagsnytt 18 på vegne av flere enn seg selv og sine egne elever – han stilte opp for alle elever og lærere, slik han har gjort så mange ganger før. Simon Malkenes fronter vår felles kamp mot et skolesystem som ikke ivaretar alle elever, og som fører til store forskjeller. Den kampen kan vi ikke la han kjempe alene.

Simon Malkenes kunne gjort som mange andre – han kunne valgt å tie. Han kunne valgt å fokusere på eget klasserom og elevene der. Han kunne sagt at hva som foregår på andre skoler er et problem som må tas tak i der. Han kunne gjort som mange lærere gjør – la seg knekke i stillhet av utfordringene han står ovenfor i eget klasserom, som følge av følelsen av maktesløshet og å stå alene om utfordringene.

I stedet går han foran og sier at alle elever er våre elever. Han utfordrer systemet og tør å være kritisk. Han kjemper en kamp for alle elevers rett til en skolegang som ivaretar dem, og som gir dem reelle muligheter til å nå sitt fulle potensiale. Og ikke minst kjemper han også for en bedre arbeidshverdag for alle lærere – en hverdag hvor vi kan fokusere på gode læringsprosesser, gi støtte til elever som trenger det, hvor vi gis mulighet til å se alle elever og hvor vi får være pedagoger og ikke brikker i et spill om «gode resultater».

I retur har han fått flere sleivspark. Det finner jeg grovt urettferdig. En lærer som ikke hadde brydd seg om elevene sine hadde forlatt skoleskuta for lengst, eller nøyd seg med å utføre «plikten» sin i eget klasserom. Simon Malkenes jobber for å endre skolesystemet. Som Anne Grønlie sa i Debatten på NrK – Simon Malkenes er lærernes superhelt.

Jeg har tidligere skrevet et innlegg i faecebookgruppa Status Lærer som jeg kalte «Grobunn for taushetskultur og frafall i det stille». Der skrev jeg blant annet om viktigheten av å skille systemkritikk fra (påstått) mistrivsel på egen arbeidsplass. Her har vi mye å hente.

Nå må vi sette flere i front. Lærer, reis deg! Dette er vår felles kamp. Alle elever er våre elever. Alle lærere er våre kolleger. Nå må vi kjempe sammen i solidaritet. Vi må våge å ytre oss i debatter. Vi må våge å fortelle om det virkelige livet i klasserommet. Vi må gi hverandre støtten som trengs for å stå opp imot systemet og de som prøver å få oss til å tie. Vi kan ikke la superhelten vår stå i kampen alene.

Simon Malkenes har min fulle støtte - #JegErSimon

Jeg har ikke tenkt til å tie.