ULO - Uføres Landsorganisasjons kamp for uføres rettigheter


Gjest

/ #420 Store kutt i bostøtten og tap av overgangsordninger er i strid med reglene og uførereformen

2018-08-24 07:28

SVs leder i Stortingets kommunalkomite viser til at staten betaler ut mindre til bostøtte i dag enn for ti år siden.
- Til tross for at befolkningen har økt med flere hundre tusen, mange flere er fattige, boligutgiftene øker og lavinntektsgruppenes lønn går ned. Dette er en oppskrift for fattigdom, sier Karin Andersen.
- Regjeringen bør lese Husbankens årsmeldinger og følge opp det som der påpekes; oppjustere inntektsgrensene og favne de uføretrygdede som er falt ut, sier SV-nestoren.
NAV-rapport
Hun mener svekkelsen av bostøtten er en av de viktigste årsaken til at forskjellene i Norge øker.
- Den er ikke regulert i forhold til boligutgiftene og inntektene til folk, gapet blir større og større, sier Karin Andersen.
NAV publiserte i forrige uke rapporten «Fattigdom og levekår i Norge». Den dokumenterer at andelen fattige økte fra 7,7 prosent til 9,3 prosent i perioden 2011-15, definert ut fra EUs fattigdomsgrense på husholdninger som tjener mindre enn 60 prosent av medianinntekten.
16.000 færre
Statistikk fra Husbanken viser at 16.000 færre husstander fikk bostøtte i 2016 enn i 2011. Samtidig økte gjennomsnittlige årlige boutgifter med 18.000 kr, mens gjennomsnittsinntekten sank med 7000 kr.
- Mest alvorlig er det at andelen med boutgifter over boutgiftstaket øker dramatisk. I 2011 var det 55 prosent som hadde høyere boutgifter enn de fikk kompensert for. I fjor var andelen steget til 76 prosent. Det betyr at de som få bostøtte får dekket mye mindre av boutgiftene og at mange fattige ikke får ei krone. Dette må endres, sier Karin Andersen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

 


Eksploderer
SV vil etablere en permanent ordning for folk på uføretrygd, slik at de får bostøtte på lik linje med det de fikk før omleggingen av uføretrygden.
- Dessuten må vi ta igjen mange år med manglende regulering av inntektsgrensene og boutgiftstaket. Utviklingen viser at bostøtten som sosialpolitisk virkemiddel har krympet voldsomt mens boutgiftene eksploderer, sier hun.
SV legger foreløpig inn 250 millioner kroner ekstra i sitt alternative statsbudsjett.
- Fordi det er regelstyrte ordninger er det liten hjelp i å legge inn så mye mer. Vi foreslår at regjeringen må komme tilbake i revidert med et nytt system for bostøtten.
- Dette haster for mange mennesker som kan risikere å miste hus og hjem, sier Karin Andersen.
Klare seg selv

Erlend Wiborg (Frp), leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, mener regjeringen har tatt flere grep for å gjøre folk selvforsørgende. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
Erlend Wiborg, Frp’s leder av Stortingets arbeids- og sosialkomite, hevder at SVs inngangsvinkel er feil.
- Karin Andersen ser utelukkende på ytelser fra det offentlige, at det skal løse alle fattigdomsutfordringer. Jeg mener vi i større grad må se på hva som skal til for at flere kan klare seg uten hjelp fra det offentlige.
- Det beste middelet mot fattigdom er å sørge for at flere folk kommer i jobb. Der har regjeringen gjort mye, arbeidsledigheten er på full fart ned, sier Erlend Wiborg.
Forlenget overgang
Han peker på at regjeringen har etablert en overgangsordning i forbindelse med uførereformen.
- Slik at alle uføre som hadde bostøtte i desember 2014 skulle få den videreført ut i 2017. I statsbudsjettet har regjeringen foreslått å utvide overgangsordningen til også å gjelde i 2018, sier Wiborg.
Han mener regjeringen har tatt flere grep for å gjøre folk selvforsørgende.
- Ved å fjerne unødvendige krav til nye boliger bidrar vi til at det kan bygges billigere. Vi har innført begrensninger på utlån som har bidratt til å stagge boligprisveksten, sier Erlend Wiborg.
karin andersenhusbankenfattigdomerlend wibo

Frp lovte i sitt partiprogram og hjelpe oss på ung ufør stønad, men viser nå sitt sanne jeg i form av Wiborgs kalde holdning til alle uføre, uansett hvor alvorlig syk eller skadet man er.

Det er uforståelig smålig og kynisk av Høyre og Frp og fjerne bostøtten (med overgangsordninger) eller redusere den til en brøkdel av hva prisutviklingen tilsier. 

Vesentlig reduksjon i bostøtten er en utilsiketet konsekvens av uførereformen.Bostøtten for enslig uten barn på ung ufør stønad må oppjusres og følge prisutviklingen slik intensjonen var.

Regjeringen lovte at overgangsordningen av 2009 for bostøtte for oss på ung ufør stønad skulle gjelde for 2018. Det å plutselig endre reglen for å motta ovenfornevnte overgangsordning rett før trygdeoppgjøret og gjøre etterbetaling av G i Mai som tillegg til bruttoinntekt som gjør at man som ung ufør for for høy inntekt en måned(juni) og dermed mister overgangsordningen varig virker feil etter intensjonen eller i verste fall kynisk beregnende av regjeringen. Er slik beregning lovlig eller etter intensjonen til stortinget angående bostøtte, og hvorfor skape flere fattige i Norge etter FN sin hrd dom mot fattigdomsutviklingen i Norge.

Håper virkelig stortinget unner oss(ung ufør stønad) den nøkterne leiligheten vi kjøpte i samråd med vår kommune med startlån og kan redde oss fra boligfellen som regjeringen har regisert til en plutselig fattigdomsfelle slik det er i dag. 

Høyre og Frp stemte mot å øke bostøtten.

 

Ser ut til at det blit SV ved neste valg, men en gang nå være første gangen.