Positiv seksualitet og nytelse må inn på lærerplanen!

Utdanningsdirektoratet jobber nå med en stor fagfornyelse, og seksualitet er en del av det tverrfaglige temaet «Folkehelse og livsmestring». De ulike læreplanene ligger nå ute på høring med frist 14. november: https://www.udir.no/om-udir/hoyringar/. I utkastene ser vi en viss forbedring når det gjelder mindre negativt fokus, men seksualitet er fortsatt ikke tydelig nok i planene - og den positive seksualiteten må få plass! 

Til Utdanningsdirektoratet

God seksuell helse er mer enn fravær av problemer, og viktig for god livskvalitet. Vi ønsker at den oppvoksende generasjon skal få et positivt forhold til sin egen kropp og seksualitet, og få det beste grunnlaget for å gi både seg selv og en partner seksuell nytelse. Da må elevene lære å snakke om følelser, intimitet, relasjoner, nytelse, utforskning og kommunikasjon.

Vårt samfunn er gjennomsyret av sex-negative holdninger som skam, prestasjonsfokus, kroppspress og sexobjektifisering - i tillegg til en snever og heteronormativ framstilling av seksualiteten. Dette legger et stort press på ungdom i dag. De må lære å gjennomskue media og høre tydelige motrøster. Derfor må positiv seksualitet og nytelse eksplisitt vektlegges i fagfornyelsen og tas inn i relevante læreplaner.

Ta helse- og omsorgsminister Bent Høie på alvor og på ordet:
«Da jeg gikk på skolen, lærte vi lite om seksualitet. Jeg husker at læreren som viste fram plansjer med tverrsnitt av mannlige og kvinnelige kjønnsorganer, var like pinlig berørt som oss elever. Han snakket om masturbasjon og menstruasjon. Han snakket om faren for å bli gravid og faren for å få kjønnssykdommer.

Han snakket ikke om lengselen og lysten. Han snakket ikke om nærheten og kjærligheten.

Vi snakker fortsatt for lite og for sjelden om at seksualitet er en fantastisk kraft som kan gi god helse og høy livskvalitet. Når du er ung eller gammel. Når du er frisk eller syk.»
- fra forordet i Snakk om det! Strategi for seksuell helse 2017-2027 rodehender.png


Kjersti Helgeland, Nytfestivalen    Kontakt personen bak underskriftskampanjen