Nettbasert videregående under covid-19

  1. Nå er tiden moden for nettbasert undervisning i videregående! 

Fra myndigheter og media blir det stadig gjentatt hvor viktig det er å holde minst 1 meter avstand.Dette er et viktig smittevernstiltak vi alle bør tilstrebe oss å overholde. Utfordringen er at elever på videregående skole ikke har mulighet til å klare dette av FLERE ulike grunner. De fleste må ta kollektiv transport. Der meldes det om trengsel hver eneste morgen og ettermiddag da alle skolene stort sett starter og slutter samtidig. Det er vanlig med situasjoner hvor det er fullt og mange må stå. Det forekommer også at sjåfører ber dem om å trekke seg sammen for å få plass til fler. Etter en risikostart på dagen skal elevene tilbringe resten av dagen i bygg som ikke er tilpasset smittevernreglene i samfunnet. Dette er nok en av grunnene til at man derfor har tatt bort samfunnets regler og tenker 1 meteren får vike. Her går også lærere på tvers av kohorter og elevene blandes med andre grupper elever ved ulike fag.

Denne aldersgruppen er godt representert i smittetallet nå, iallefall i Bergen. Klasser og skoler må stadig i karantene for å avgrense smitteutbredelse. Flott at vi kan avskjære på denne måten!  Samtidig blir hverdagen utrygg for denne aldersgruppen og deres familier. De har ingen valg om å arbeide hjemmefra slik studenter ved feks universitet og høyskole har. Og de har ofte ikke annen transportmuligheter enn buss, båt eller bane der de står tett i tett. Vi må ikke glemme at dette er unge voksne som absolutt vet hvilke risiko de løper gjennom hele dagen. 

Myndighetene anbefaler oss til å unngå offentlig transport hvis det er mulig. Dette er vanskelig i praksis da de fleste benytter seg av dette av en grunn. For å dempe smittetrykket bør videregående bli nettbasert, enten helt eller delvis. Hvis de ulike skolene har ulike møtetider vil man unngå den store trengselen som er ved rushtidene i dag. Skoler som har gode muligheter til nettundervisning bør ha dette i størst mulig grad, slik myndighetene oppfordrer folk i arbeid til å ha hjemmekontor.

Mange utfordringer knyttes til hjemmeskole, særlig blir familiære eller psykiske vansker framhevet. Dette er viktige synspunkt og som de bør prøve å settes tiltak rundt. Likevel er størstedelen av ungdommene godt rustet for å takle dette en periode. De fleste har sosiale plattformer hvor de kan få tilfredsstilt sine sosiale behov.  I tillegg får de en litt tidligere innføring i selvdisiplin og i å strukturere arbeidet  mer selv. 

Jeg er mer usikker på om de er rustet til å daglig føle på utrygghet. Trygghet er av menneskets grunnleggende behov. Nå må vi likevel øve oss på å stå i litt i det utrygge, men hvor mye kan man tenke er greit før det gir skade nå eller senere? Denne aldersgruppen blir eksponert for dette hele dagen da venner rundt dem testes, klasser går i karantene, media forteller om økende smitte blant unge og igjen - de tvinges ut i fullstappede busser/baner.

Tar man denne gruppen bort fra kollektivtransporten vil det avhjelpe mye i kampen mot covid-19. Dette vil gi mye større rom for å opprettholde smittevernet og gagne smittettrykket i samfunnet. 

I en periode fram til vi har en løsning på utfordringene vi har, bør det være mest mulig nettbasert undervisning på videregående skoler. Det burde i utgangspunktet vært en selvfølge da resten av samfunnet oppfordres til hjemmekontor og å unngå kollektivtransport. Dette vil være med å bidra til begrensning av smittespredning i resten av Norge. 

Har noen innspill så tas det imot med takk :) 

Signer dette oppropet

Ved å signere gir jeg Susann fullmakt til å overlevere informasjonen som jeg gir på dette skjemaet til de som har mulighet til å gjøre noe med denne saken.

Vi viser ikke e-postadressen din offentlig på nettet.

Vi viser ikke e-postadressen din offentlig på nettet.







Betalt annonsering

Vi vil annonsere dette oppropet til 3000 mennesker.

Lær mer ...