Gi regissør Mohamed Jabaly arbeids- og oppholdstillatelse

Den norske filmindustrien trenger internasjonale regissører som Mohamed Jabaly

 

Vi støtter regissør Mohamed Jabaly fra Gaza og produsentene av AMBULANSE (produsent John Arvid Berger med utøvende produsenter Herman Greuel, Kristian Mosvold og Christine Cynn) ved å be Norges Utlendingsdirektorat (UDI) om å gi Mohamed Jabaly arbeids- og oppholdstillatelse i Norge. Mohamed er tilbudt jobb hos Jabfilm i Tromsø, Norge, men UDI og og Utlendingsnemda (UNE) har gitt avlsag på hans søknad om arbeids- og oppholdstillatelse basert på deres egen vurdering av Mohamed som ‘ukvalifisert’ for arbeidet med å turnere med hans egen film. En film som har gjort stor suksess på internasjonale filmfestivaler og har blitt vist i det britiske parlamentet.

Vi står sammen med Mohamed Jabaly, resten av teamet som arbeider med AMBULANSE, Norsk Filmforbund, Norsk Produsentforening, Nordnorsk Filmsenter, Tromsø Kommune og gir klar beskjed til UDI og UNE:

 

  • Gi Mohamed Jabaly arbeids- og oppholdstillatelse i Norge.

 

  • Profesjonelle filmarbeidere, ikke UDI eller UNE, skal ha retten til å bestemme hvem som skal ansettes og om de er kvalifiserte nok til å arbeide for deres selskap.

 

  • Norske filmselskaper må ha frihet til å fortelle internasjonale historier fra et internasjonalt perspektiv.

 

Internasjonale samarbeid er livsviktig for filmindustrien og Norge burde oppmuntre internasjonale  profesjonelle talenter til å arbeide med norske selskap. Dessverre sender UDI en annen beskjed til verden ved å gi utlendinger avslag på arbeids- og oppholdstillatelse og ødelegger dermed for norsk filmindustri. De siste overskriftene indikerer at denne saken er en del av en større bølge med visumavslag, deporteringer og strenge straffer for internasjonale arbeidere, studenter og asylsøkere.

Mer informasjon om filmen på www.ambulancegazafilm.com  and facebook.com/AmbulanceFilm/

 

BAKGRUNNEN TIL MOHAMED JABALY

Mohamed kom til Tromsø, Norge, høsten 2014 med en ekstern harddisk som inneholdt filmmateriale fra de 51 dagene med krig som ødela hele nabolag og drepte over 2000 mennesker i Gaza. Mohamed risikerte hans eget liv for å dokumentere krigen sammen med et Ambulanse-personell, som hentet ut skadde og sårede fra bombede nabolag. Mohamed ble invitert til Tromsø av Tvibit, en ungdomsorganisasjon som spesialiserer seg i internasjonale filmsamarbeid med ungdom. Besøket hans ble uventet forlenget da grensen mellom Egypt og Gaza stengte. Det var på dette tidspunktet at Mohamed viste filmmaterialet fra krigen til Herman Greuel som arbeider på Tvibit. Et profesjonelt team begynte å samle seg rundt Mohamed, inkludert produsent John Arvid Berger (Arctic Producer of 2016, Nordkapp Filmfestival), utøvende produsent Christine Cynn (med-produsent og med-regissør av The Act of Killing), Kristian Mosvold (Øya film) og Herman Greuel.

Ambulanse hadde sin premiere på Sheffield DocFest, ble vist i det britiske parlamentet, vant Sun Bird-prisen for beste dokumentar på Days of Cinema, Palestina, var i Best of Fest-utvalget på Int´l Documentary Festival i Amsterdam, i tillegg til en rekke andre festivaler og TV-nettverk.

Planen var at Mohamed skulle dra på en omfattende turnè med Ambulanse. Dette har blitt forhindret av UDI og deres avslag av hans søknad om arbeids- og oppholdstillatelse, basert på deres egen vurdering av Mohamed som ukvalifisert for jobben som filmregissør, selv om det finnes bevis som strider imot denne vurderinge og massiv støtte fra profesjonelle i filmindustrien.

Norsk filminstitutt, Norsk filmforbund, Nordnorsk filmsenter og flere nasjonale og internasjonale festivaler støtter vår sak og vil fortsette å argumentere for hvorfor denne saken er viktig for hele Norges filmindustri.

Mohamed søker ikke om å få bli i Norge på humanitært grunnlag. Han søker ikke asyl. Hans plan er å dra tilbake til Gaza og hans familie når han er ferdig med filmprosjektene sine i Norge. Han er 26 år gammel. Hvis han prøver å returnere til Gaza når grensene er stengt, risikerer han å ende opp i en interneringsleir i Egypt på ubestemt tid.  

Vi i filmindustrien nekter å la UDI og UNE bestemme hvem som er kvalifiserte nok til å regissere film. Hvis norske filmselskaper ikke kan arbeide med regissører fra andre land er dette et brudd på vår ytringsfrihet og begrenser hvilke historier som kan bli fortalt. Filmindustrien er avhengig av en åpen flyt av internasjonale talenter for å kunne lage film av høy kvalitet og med stor påvirkningskraft, for et publikum over hele verden.

Mohamed og andre dokumentarfilmskapere med en multikulturell bakgrunn er ekstremt suksessfulle blant publikum og kritikere. Bare se på No Where To Hide og Deeyah Khan sine filmer som eksempler. Det spesielle perspektivet til immigranter er det som tiltrekker internasjonalt oppmerksomhet og har potensialet til å sette igang viktige sosiale endringer.


Produsentene av AMBULANCE - John Arvid Berger, Christine Cynn, Hermann Greuel    Kontakt personen bak underskriftskampanjen