Barnefilter

Child_with_tablet_browsing.jpg

Dette er ikke et opprop mot Ex on the Beach og moralisering rundt lignende realityserier. Voksne må få se på hva de vil. Dette er et opprop for å motivere regjeringen og mediebransjen til å ta sin del av ansvaret for å beskytte barn mot slikt innhold. 
 
I Norge har vi et forholdsvis godt utviklet lovverk som sier noe om at program som inneholder sex og vold, ikke skal kunne sendes når som helst på døgnet. Imidlertid er det forholdsvis fritt fram for nettaviser og kanalenes nettsider å publisere saker og vise sammendrag, klipp og reportasjer fra slike serier. Lovverket henger i så måte etter medieutviklingen og ivaretar ikke denne «gråsonen» godt nok. 
 
Selv om eksempelvis serier som «Ex on the Beach» blir sendt sent på kvelden, hjelper det lite når barn kan bli eksponert for sammendrag og videointervjuer med deltagerne som toppsaker i nettavisene som ligger åpne døgnet rundt. 
 
Barns mediekonsum er først og fremst foreldrenes og ikke det offentlige eller media sitt ansvar. Det finnes mange ulike filtre som kan knyttes til nettlesere. Samtidig er det mange gråsoner for slikt innhold, og vi har tro på at samarbeid er nøkkelen. 
 
Vi ønsker ikke på noe som helst måte å regulere innholdet, men vi mener det bør reguleres hvem som får slikt innhold presentert. 
 
Er det eksempelvis greit at en syvåring kan gå inn på en nettavis og en sak om å sette rekord i gruppesex, være den første til å ha «ekte analsex» og lure meddeltagere til sex de kanskje ikke ønsker, for ikke å snakke om ekstremt fokus på kropp og hva som er «deilig», utfrysning og mobbing osv, ligger som toppsak ved siden av klimakrise, været, sportsnyheter og lokalsaker? Ikke minst skaper dette forvirring i en tid hvor vi skal være forbilder for barna i et #Meetoo-samfunn. Dette kan ikke nettfilter regulere, og foreldre kan og skal ikke henge over barna så fort de beveger seg ut på nettet. Samtidig er det positivt at barn ønsker å oppsøke nyhetskanaler. Derfor mener vi at regjering og mediebransjen må hjelpe til her. 
 
Vi ønsker derfor å oppfordre både regjeringen og mediebransjen til å ta grep. Vi tror de vet best hvordan dette kan løses, men her er noen alternative forslag:
 
1
Lovverket må for det første oppdateres slik at denne type innhold også gjelder nettaviser, herunder innhold i deres web-tv program, podcaster og mediespillere. Ikke bare tv-kanalene. Det bør også sees nærmere på sosiale medier som Snapchat, Facebook etc, da barn bevist eller ubevist, kan bli eksponert for slikt innhold også der. 
 
Lær av Netflix. Når man logger på, velger man bruker, slik at innhold er skreddersydd brukeren og hva han hun har sett på tidligere. Dette vil også være vinn/vinn for nettavisene, da deres lesere vil bli presentert nyheter de finner mer relevant og dermed oppholde seg lenger på siden. Netflix har også forhåndsdefinerte barne-profiler. Profiler bør passordbeskyttes. 
 
3
I en overgangsfase bør nettavisene og kanalenes nettsider legge slikt innhold bak betalingsmur / «plussabonnement». Det bør også sees på å eksempelvis legge inn passord på tv kanalenes nettversjoner. Å huke av at man er over 15 eller 18 år, holder ikke. Man kan heller ikke kreve at en syv eller åtteåring skal bli holdt ansvarlig for å svare riktig her. 
 
___
Igjen, dette er IKKE et opprop som forsøker å vise pekefinger, moralisere eller skulle bestemme over voksnes mediehverdag eller nettavisene og kanalenes dekning av slike serier. Vi mener imidlertid at barna ikke er godt nok beskyttet for slikt innhold og tror at mediehusene og regjeringen må på banen for å hjelpe til å regulere dette. 
 
Mener du også at dette er en viktig sak? Signer, og del den gjerne i sosiale medier!
 
barnefilter.no - facebook.com/barnefilter/