Israel: Løslat The Freedom Theatre i Jenins styreleder, Bilal Al-Sadi!

Kontakt personen bak underskriftskampanjen

Overrekkelse av opprop

2023-02-10 04:39:04

Kjære venner,

Vi har endelig gleden av å publisere vår pressemelding i forbindelse med overrekkelsen av oppropet.

Fredag 10. februar møter vi statssekretærene i henholdsvis Utenriksdepartementet og Kulturdepartementet. Vi gir dem hver sin mappe med samtlige underskrifter og kommentarer fra dere, listen over de 80 tilsluttede organisasjonene, institusjonene og kompaniene, samt noen relevante vedlegg om situasjonen i Palestina. Vi ser frem til en konstruktiv samtale om veien videre, med noen som har politiske muskler til å faktisk påvirke situasjonen.

Som fasilitator og pådriver for Osloavtalen, bærer Norge et særskilt ansvar i denne saken. Vi vil følge ekstra godt med når utenriksministeren besøker Palestina senere i vår, og forventer at hun da følger opp kravet fra oss: Legge press på Israel slik at deres systematiske bruk av administrativ varetekt opphører. 

Vi takker varmt for din støtte. Kampen fortsetter; ingen er fri før alle er fri.

Men akkurat denne underskriftskampanjen er med dette avsluttet.

Alt godt, på vegne av initiativtakerne,

Vibeke Harper.

 

PRESSEMELDING:

OVERREKKER OPPROP FRA ET SAMLET SCENEKUNSTFELTET TIL KUD OG UD: KREV AT ISRAEL LØSLATER FENGSLEDE PALESTINSKE KULTURARBEIDERE

Fredag 10.03 er Motforestillinger og HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival invitert til møte med statssekretærene i Kulturdepartementet og Utenriksdepartementet, for å overrekke oppropet på vegne av et samlet scenekunstfelt. I november i fjor tok Motforestillinger og HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival initiativ, og over 550 kunstnere og aktivister, samt nesten 80 teatre, festivaler, fagforbund og menneskeretts-organisasjoner har siden stilt seg bak et opprop til kulturminister Anette Trettebergstuen og utenriksminister Anniken Huitfeldt: Israel må løslate Bilal Al-Sadi, styreleder ved The Freedom Theatre i Jenin, som er fengslet uten anklage eller rettssak.Blant de som har signert er Nationaltheatret, Den Norske Opera og Ballett, Det Norske Teatret, Dansens Hus, Kilden teater- og konserthus og Fagforbundet Teater og Scene.

11. september 2022 ble styreleder ved The Freedom Theatre (TFT) i Jenin flyktningleir på Vestbredden i Palestina, Bilal Al-Sadi, arrestert og satt i israelsk administrativ forvaring, uten anklage eller dom. Han holdes i forvaring uten å få vite hvorfor, eller mulighet til å prøve saken i enrettssal. – Vi startet oppropet for å støtte vår palestinske samarbeidspartner, og for å informere kollegaer her hjemme om situasjonen The Freedom Theatre, og andre palestinske kulturaktører, befinner seg i, sier Vibeke Harper fra Motforestillinger.

I påvente av møte med KUD og UD har flere av The Freedom Theatres tidligere elever blitt drept, og ytterligere en av deres medarbeidere har blitt arrestert: 30. januar ble Yahya Zubeidi, et viktig medlem av TFTs generalforsamling, også arrestert og satt i administrativ forvaring. Angrepene på leiren har vært brutale og stadig hyppigere det siste halve året, med flere militære nedstengninger, dronebombing, arrestasjoner og drap. – Siste tids brutale hendelser har synliggjort hvor kritisk situasjonen er. Det er svært gledelig at et tilnærmet samlet scenekunstfelt stiller seg bak sine kollegaer i solidaritet. Nå er vi mange som vil gi en tydelig beskjed til vår kulturminister og utenriksminister: Legg press på Israel slik at deres systematiske bruk av administrativ forvaring opphører, og krev at The Freedom Theatres styreleder Bilal Al-Sadi og andre i administrativ forvaring blir løslatt umiddelbart, fortsetter Harper.

Høsten 2022 og januar i år var dødelige måneder i Palestina, med daglige angrep fra israelske soldater. 23. November ble 17 år gamle Mahmoud Al-Sadi fra Jenin flyktningleir skutt og drept av den israelske hæren mens han var på vei til skolen. Mahmoud var tidligere elev ved The Freedom Theatres tilbud for barn og unge, nå var han en av de frivillige medhjelperne. 11. Desember ble 16 år gamle Jenna Zakarna skutt i hodet mens hun befant seg på takterrassen til familiens hus. Også Jenna var tilknyttet TFT. Hun var det 15 barnet som ble drept i Jenin flyktningleir av den israelske hæren, bare i 2022.

Motforestillinger besøkte teateret i august 2022, for å arbeide med en palestinsk/norsk co-produksjon. Forestillingen skal vises under Human internasjonale dokumentarfilmfestival i Oslo i mars 2023. Det er i den forbindelse at Motforestillinger og Human har engasjert seg:– I tillegg til å være en anerkjent teaterprodusent, har The Freedom Theatre en svært viktig funksjon for barn og unge i lokalsamfunnet i Jenin flyktningleir, sier Marius Kolbenstvedt i Motforestillinger. – The Freedom Theatre er eneste mulighet for barn og unge i leiren til å oppleve kunst og kultur, og de får i tillegg muligheten til å uttrykke seg og bearbeide traumer gjennom teaterleker på ettermiddagsskolen som teateret også driver, fortsetter Kolbensvedt.

Bilal Al-Sadi og Yahya Zubeidi er begge født og oppvokst i Jenin flyktningleir. De er begge svært viktige medarbeidere for å holde The Freedom Theatres tilbud til leirens barn og unge i gang. De er to av rundt 850 palestinere som sitter i israelsk administrativ forvaring, uten anklage eller dom. 150 av disse er barn under 17 år.  

Ytterligere informasjon om The Freedom Theatre, arrestasjonene, drapene, og forholdene på Vestbredden:

Om The Freedom Theatre: https://thefreedomtheatre.org

Nyheter fra The Freedom Theatre: https://www.facebook.com/thefreedomtheatre

Arrestasjonen av Bilal Al-Sadi: https://jerusalem.24fm.ps/17039.html

Internasjonal respons på arrestasjonen: https://mondoweiss.net/2022/10/international-groups- denounce-detention-of-palestinian-theater-leader-bilal-al-saadi/

Om systematisk forfølgelse av palestinske kunstnere: https://english.alaraby.co.uk/opinion/dreams- liberation-israels-censorship-palestinian-art

Om forholdene på bakken: https://pchrgaza.org/en/israeli-human-rights-violations-in-the-occupied- palestinian-territory-weekly-update-24-30-november-2022/

Om drapet på Mahmoud Al-Sadi: https://www.dci- palestine.org/israeli_forces_fatally_shoot_palestinian_boy_on_his_way_to_school_in_jenin

Om drapet på Jenna Majdi Essam Zakarna: https://imemc.org/article/israeli-soldiers-kill-teenage-girl- injure-young-man-and-abduct-three-in-jenin/

Om arrestasjonen av Yahya Zubeidi: https://www.haaretz.com/israel-news/2023-01-31/ty- article/.premium/israeli-army-arrests-member-of-jenins-freedom-theater-general-assembly/00000186- 084d-d83f-abee-caff4b060000

Om administrativ forvaring: https://www.addameer.org/israeli_military_judicial_system/administrative_detention

Om administrativ forvaring – statistikk: https://www.addameer.org

 

 


Vibeke Harper

Oppdatering

2022-12-09 10:36:02

Kjære dere.

Tusen takk for at du har signert oppropet til støtte for The Freedom Theatre og deres fengslede styreleder Bilal Al-Sadi.

Parallelt med denne nettkampanjen har vi også jobbet for å få støtte fra teaterhus, kompanier, festivaler, menneskerettighetsorganisasjoner, politiske ungdomspartier og relevante universitet. Responsen har vært over all forventning: Hele 78 institusjoner og organisasjoner har så langt stilt seg bak oppropet. Listen er publisert både hos Norsk Shakespeartidsskrift og Scenekunst.no. Der kan du også henholdsvis lese mere om The Freedom Theatre og om bakgrunnen for oppropet.

Vi har formidlet støtten fra dere til Freedom Theaters kunstneriske leder Ahmed Tobasi og daglige leder Mustafa Sheta, som begge ga uttrykk for dyp takknemlighet og sender varme hilsner til dere alle.

8.desember var en spesiell dag for dem: Teatret skulle ha premiere på sitt nye stykke, Metro Gaza, men våknet til full militær invasjon av leiren, og etter hvert nyheten om at ytterligere tre unge menn var drept. En av disse var 29 år gamle Tareq Fawzi Ad-Damaj fra flyktningleiren.

https://imemc.org/article/israeli-soldiers-kill-three-palestinians-in-jenin/

Premieren ble allikevel gjennomført senere på kvelden, og de skal straks ut på en kort turne på Vestbredden. Bilder og informasjon om forestillingen legges ut på teatrets facebookside etter hvert. Anbefaler å følge deres arbeid og hverdag der, og på hjemmesiden.

https://thefreedomtheatre.org/

Vi i Motforestillinger og Human internasjonale dokumentarfilmfestival tar støtten fra dere på dypt alvor: Over 500 enkeltpersoner og et stort antall kulturaktører og andre organisasjoner har krav på å bli hørt! Vi jobber nå for å finne dato for møtet med utenriksminister Anniken Huitfeldt og kulturminister Annette Trettebergstuen. Alle kommentarer og signaturer vil bli levert til ministrene, sammen med vårt tydelige krav: Legg press på Israel slik at Bil Al-Saadi og de nå over 820 andre i administrativ forvaring blir løslatt, og at systematisk forfølgelse av kunstnere og administrativ forvaring som praksis opphører!

Nettkampanjen vil ligge åpen for signering frem til siste slutt før overrekkelse, så fortsett gjerne å invitere andre til å signere.

Jo flere vi er, jo sterkere stemme har vi.

Alt godt på vegne av oss,

Vibeke Harper

 


Vibeke Harper



Del denne underskriftskampanjen

Hjelp dette oppropet å innhente flere signaturer.

Hvordan markedsføre et opprop?

  • Del oppropet på Facebook-veggen din og i grupper som har med emnet i oppropet ditt å gjøre.
  • Kontakt vennene dine
    1. Skriv en melding der du forteller om hvorfor du har signert dette oppropet. Det er mer sannsynlig at folk signerer hvis de forstår hvor viktig temaet er.
    2. Kopier og lim inn nettadressen til oppropet i meldingen din.
    3. Send beskjeden ved hjelp av e-post, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram og LinkedIn.